Půjčky formou internetových aukcí jsou již možné i v Česku

Praha – Ode dneška je v Česku možné půjčit si peníze přes internet formou aukce. Smyslem aukční platformy www.bankerat.cz je, že si lidé mohou půjčovat sami mezi sebou peníze bez jakékoliv banky, a je tak reálná šance vyjednat si výhodnější úrok. Smlouvu je možné uzavřít až do výše půl milionu korun. Experti ale varují, že tato forma půjček rozhodně není bez rizika.

Na jedné straně přímé půjčky může stát člověk, který si chce levně půjčit sto tisíc, na druhé pak ten, kdo chce na svých penězích vydělat. Stačí se přihlásit na webových stránkách www.bankerat.cz a dohodnout si úrok.

Roman Kakos, ředitel Bankerat.cz

„Naší cílovou skupinou jsou ti, kteří říkají dost - nechceme platit bankéřům vysoké bonusy a nechceme platit luxusní kanceláře.“

Žadatel na webu uvede kolik potřebuje a za kolik. Pak má 21 dnů na to, aby se mu na elektronické aukci shromáždily nabídky lidí, kteří jsou ochotni mu půjčit. Každý pak zaplatí provozovateli aukčních stránek poplatek. Žadatel je anonymní - na webu vystupuje pod přezdívkou. To samé platí i o člověku, který peníze nabízí.

Firma, která chce v Česku prosadit přímé půjčky, se sice stará i o ověření základních informací o žadateli, sepsání smlouvy, převod peněz a následně také o dodržování termínu splátek. Zatím ale nemá přístup do registru dlužníků a nemůže si zájemce o půjčku pečlivě prověřit. Právník serveru Bankerat.cz Pavel Hlavička však uvádí, že jeho firma uvažuje o tom, že se stanou členy registrů dlužníků.

Podle šéfredaktora serveru Investujeme.cz Petra Zámečníka je propojení mezi dlužníkem a věřitelem prostřednictvím internetové platformy, jež vynechává banku, zajímavým nápadem, který si může najít své příznivce. Podobného názoru je i spolumajitel poradenské firmy Partners Tomáš Prouza. Ten se však obává, že bude nouze o věřitele ochotné investovat své peníze. Bonitní klienti totiž nemají problém získat u banky velmi levné úvěry, takže na Bankerat.cz se budou obracet jen lidé s omezenou schopností splácet, se záznamy v registrech a podobně.

Aukce rozhodně není bez rizika

Pokud ale dlužník neplatí, veškerá rizika nese ten, kdo peníze půjčil. Vymáhat je tedy musí sám. „Může existovat též riziko na straně dlužníka, protože nezná toho věřitele a neví, pokud nebude třeba úvěr splácet, jak příliš drsnými způsoby bude věřitel ten úvěr vymáhat,“ říká Jan Matoušek z Bankovní asociace.

Stránky byly spuštěny v pondělí před polednem a navečer už na nich bylo zaregistrováno několik desítek zájemců. Lidé si ve světě půjčují peníze pomocí elektronických aukcí už pět let. Poprvé se tak stalo ve Spojených státech. Zatímco v roce 2005 si lidé na aukcích půjčili 118 milionů dolarů, letos by to mělo být téměř šest miliard.

  • Centrální registr dlužníků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172995.jpg
  • Podíl nesplácených úvěrů v ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2135/213493.jpg