Přípravy na stávku v plném proudu - dnes se dozvíme podrobnosti

Praha – Odbory, které finišují s přípravami na zítřejší stávku ve státní a veřejné správě, dnes zveřejní čerstvé odhady o tom, kolik lidí se do protestu zapojí. Podle těch dosavadních budou stávkujících desetitisíce, řada z nich se navíc hodlá zapojit i do chystaných demonstrací. Protesty zasáhnou do chodu nemocnic, úřadů, škol a dalších zařízení. Vláda se ale nechystá odborářům jakkoli ustupovat. Naopak, v předvečer celostátního protestu bude schvalovat škrty, které od Nového roku omezí platy vojáků, policistů, duchovních a zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Středeční stávka bude mít celostátní charakter. Protestní shromáždění se uskuteční ve všech krajských městech i například v menších městech jako v Mladé Boleslavi, Klášterci nad Ohří, Jeseníku, Havířově, Frýdku-Místku, Opavě či ve Znojmě. Kolik to bude lidí, se přesně neví, avšak s celorepublikovou stávkou namířenou proti vládním škrtům v platech státních zaměstnanců souhlasí podle výzkumu agentury SC&C pro Českou televizi šedesát procent Čechů, přičemž zapojit se chce osm procent dotázaných.

Stávka se tak dotkne řady státních institucí jako nemocnic, úřadů či škol. Konkrétní čísla nejsou známa. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil však s jistotou prozradil, že v karvinském regionu se zavře devadesát tři škol a stávky se zúčastní dva a půl tisíce pedagogů a nepedagogů. Právě především nepedagogů, tedy kuchařek, školníků či administrativních pracovníků, se má týkat plánované desetiprocentní snížení platů.

Odboráři zveřejní detaily středeční stávky (zdroj: ČT24)

Nemocnice zajistí akutní ošetření pacientů, někteří lékaři se zapojí do stávky jen symbolicky, vývěskou na dveřích ordinace. Středeční stávka podle Zavadila nebude ale zdaleka posledním projevem nesouhlasu odborů s vládními plány. Hned o týden později – ve středu 15. prosince – hodlají demonstrovat policisté a hasiči, kterým zákon zakazuje vyjadřovat svou nespokojenost účastí ve stávce. Vedle snižování platů vadí státním zaměstnancům také změny v zákoníku práce. Vláda ale ustoupit nehodlá.

Skutečnost, že jen několik hodin před vypuknutím celostátních protestů bude kabinet rozhodovat o škrtech ve státní správě, nemá podle ministrů v žádném případě znamenat jakoukoli provokaci odborářů. Netradičně už v úterý večer se kabinet schází údajně kvůli středečnímu jednání sněmovny. „Je v podstatě jedno, jestli se jednání vede těsně před stávkou, nebo těsně po stávce, nebo v průběhu stávky, protože vždycky je možné použít nějaký titulek, že ho stávka ovlivnila, ať už předem či potom, nebo že je to provokace,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.