Rusko chce být silnou ekonomikou, zatím ale prý míří do propasti

Moskva – Jak do roku 2020 zlepšit ekonomický vývoj? Rusko už má jasný plán. Potřeba je zlepšit hlavně hospodářství v regionech. Pomoci k tomu má třeba modernizace transsibiřské magistrály. Snaha zlepšit ekonomickou situaci země přichází právě v době, kdy v Rusku sílí kritika tamního hospodářství. Třeba podle vlivného ruského bankéře Pjotra Avena, kterého citoval list Vedomosti, Rusko směřuje do propasti a nynější hospodářská stabilita je jen zdání.

Pjotr Aven, ruský bankéř

„Ekonomicky se opět vracíme k sovětským časům: když Michail Gorbačov přišel k moci, země měla obrovské rezervy, nízký dluh a vysoké ceny ropy. Ale za tři, čtyři roky peníze skončily a objevil se obrovský zahraniční dluh.“

Podle Avena ruská ekonomika stále více připomíná svou sovětskou předchůdkyni. Jeho názor sdílí i šéf banky MDM Oleg Vjugin, podle kterého ruský státní rozpočet nápadně připomíná sovětský rozpočet z druhé poloviny 70. let. Výdaje státní kasy se prý tehdy stejně jako dnes orientují především na sociální sféru a vojenství.

Rusko chce být silnou ekonomikou (zdroj: ČT24)

Vláda slibuje rozvoj regionů

Ruská vláda chce stůj co stůj kritikům vzít argumenty z ruky. Hospodářství osmé nejsilnější ekonomiky světa má povzbudit například výstavba pěti set nových hřišť. Ta mají v zemi vyrůst do osmi let kvůli fotbalovému šampionátu. Akce světového formátu by ale zároveň měla přivést investory ze Západu, které Rusko potřebuje. Jejich zájem má posílit i obnova stávající a budování nové infrastruktury.

„V příštích letech budeme modernizovat transsibiřskou magistrálu a rozšiřovat kapacitu Baikal Amur,“ slíbil ruský premiér Vladimir Putin. Do infrastruktury chce země nalít 25 miliard rublů. A za dalších 24 miliard postaví kosmodrom Vostochny. Výstavba začne v roce 2011 a z prvního vesmírného přístavu se bude dát startovat už za 5 let. „Nový kosmodrom umožní naší zemi, že se přímo dostaneme do vesmíru. Budeme ho také využívat na zkušební pilotní lety,“ dodává předseda vlády.

Podmínky zejména na východě země, který patří k nejzaostalejším částem rozlehlého Ruska, by měly zlepšit i nové dohody o dodávkách plynu přes Ukrajinu. Podle Putina bude totiž Rusko do roku 2020 vyrábět až 100 miliard metrů krychlových plynu.