Smluvní platy jsou tu, vláda schválila změnu platových tarifů

Praha - Vláda dnes večer schválila soubor nařízení, která mění platové tarify ve státní a veřejné sféře. Od začátku příštího roku se tak změní platy vojáků, policistů, duchovních a zaměstnanců ve veřejných službách a správě. I kvůli tomuto rozhodnutí budou zaměstnanci ve středu stávkovat. Nařízení jsou součástí kroků, jimiž chce koaliční kabinet ODS, TOP 09 a VV docílit v příštím roce desetiprocentní úspory ve výdajích na mzdy státních a veřejných zaměstnanců.

Od nynějška bude možné takzvané pásmové odměňování, tedy stanovení tarifní složky mzdy bez ohledu na počet odpracovaných let, použít u všech zaměstnanců ve státní a veřejné správě a zdravotnictví. Výjimkou budou pedagogové. Nově se do státní správy zavádějí smluvní platy. Budou je moci dostat zaměstnanci zařazení do 13. a vyšší platové třídy. Změní se také podmínky pro odměňování zaměstnanců na pozicích, na které nemají potřebnou kvalifikaci, ale zaměstnavatel nemůže najít vhodného zaměstnance. Zaměstnanec bude moci na tomto místě a ve vyšší platové třídě setrvat neomezenou dobu, pokud prokázal schopnost k výkonu požadované práce. V současnosti je toto období omezeno na čtyři roky.

Rozhodnutí vlády také zavádí dvě samostatné tarifní tabulky pro pedagogy. Tabulky jsou koncipovány pro 16 platových tříd a pět platových stupňů. Tabulky pro ostatní zaměstnance ve státní a veřejné správě mají tarify stanovené ve 12 stupních. Tabulky pro pedagogické pracovníky se od sebe liší v tom, že jedna z nich bude určena pedagogům, kteří nemají odpovídající kvalifikaci. Asi 65 000 příslušníkům bezpečnostních sborů, tedy policistům, hasičům, celní správě, vězeňské službě, civilní kontrarozvědce i rozvědce, se sníží tarifní platy o deset procent.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Například u příslušníků vězeňské služby by desetiprocentní snížení tarifu podle úřadu odpovídalo průměrně 2 226 korunám, u policistů 2 507 korunám a u hasičů 2 463 korunám. Základní tarif tvoří podle ministerstva asi 75 procent celkového příjmu příslušníků. Vláda tím chce ušetřit osm miliard korun. O deset procent se sníží také platové tarify vojáků z povolání. Průměrně to bude o 1 710 korun. Opatření se týká zhruba 23 000 vojáků z povolání. Státnímu rozpočtu by mělo přinést úsporu ve výši 471,9 milionu korun.

Navrhované snížení platových tarifů se vztahuje i na rozpočty zdravotních pojišťoven. U zhruba 500 vojáků z povolání, jejichž platy jsou financovány z rozpočtů zdravotních pojišťoven, to představuje úsporu ve výši asi 11,5 milionu korun.

Úprava tarifů má zvýšit motivaci zaměstnanců

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který úpravu tarifů navrhl, si od tohoto kroku slibuje zvýšení motivace zaměstnanců veřejné sféry. Platy se podle něj budou více odvíjet od jejich schopností a přístupu k práci. „Dnes je to tak, že 87 procent platu je dáno zákonem, tarify a zákonnými příplatky, které zaměstnavatel nemůže ovlivnit, to je příliš velké procento,“ řekl Drábek před časem České televizi.

Proti úpravě tarifů se staví odbory. Obávají se, že to otevře prostor pro korupci. „Vláda podle našeho názoru nesmyslně měnila systém odměňování, který měl určitá pravidla, na systém, který bude naprosto bez pravidel. Navíc tato změna neměla žádný vliv na státní rozpočet. Podle našeho názoru šlo hlavně o to, aby si v odměňování zaměstnanců rozvázali ruce ti lidé, kteří tyto instituce řídí pro různé “poradce„, které si, tak jako každá jiná vláda, přivedli na svá ministerstva a kteří se jim nevešli do stávajícího systému odměňování,“ prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.