Evropská komise udělila rekordní pokutu výrobcům LCD obrazovek

Brusel - Evropská komise rozhodla, že skupině výrobců LCD obrazovek udělí kvůli kartelovým dohodám pokutu v celkové výši 649 milionů eur (zhruba 16,3 miliardy Kč). Na tiskové konferenci to dnes oznámil eurokomisař Joaquín Almunia. Kartel se podle něj týkal šesti asijských společností, které se společně domlouvaly na cenách. Dohody oznámila jihokorejská firma Samsung Electronics a tím se finanční sankci vyhnula. Pokuta bude osmá nejvyšší z těch, které Evropská komise dala skupinám firem za porušování pravidel hospodářské soutěže.

„Byl to velmi dobře organizovaný kartel,“ řekl Almunia novinářům a zdůraznil, že firmy si byly vědomy toho, že postupují protiprávně. Zástupci firem se sešli nejméně šedesátkrát, většinou v hotelech na Tchaj-wanu. Všechny schůzky se odehrály mimo území Evropského hospodářského prostoru a žádná z nich v něm také nesídlí. Jejich výrobky nicméně mířily na evropský trh, takže se na ně normy EU vztahují.

Největší pokutu zaplatí Technicolor, dále pak Toshiba Corporation, Panasonic Corporation, MT Picture Display a Chunghwa Picture Tubes. Kartel výrobců obrazovek trval celkem šest let. „Firmy se na kartelu podílely různou dobu, což úřad při stanovení pokut zohlednil,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Světový kartel měl podle něj dopad i na české firmy. Musely totiž nakupovat obrazovky za ceny ovlivněné kartelovou dohodou.

Zatím nejvyšší pokuty za kartel dostali v listopadu 2008 výrobci autoskel, kterým Brusel vyměřil 1,38 miliardy eur. Letos podle Almunii už kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže komise rozdala v sedmi případech pokuty celkem za zhruba tři miliardy eur. V červnu se například jednalo o skupinu sedmnácti ocelářských firem, které dostaly od Evropské komise kvůli kartelovým dohodám pokutu více než 518 milionů eur.

Samsung
Zdroj: ČT24