Ekonomiku stávka bolet nebude

Praha – Zavřené školy, omezený provoz v nemocnicích a na některých úřadech – do stávky proti škrtům ve veřejném sektoru se podle odhadů odborů po celé zemi zapojilo bezmála 150 tisíc lidí. Ani protest takovéto rozsahu ale podle analytiků českou ekonomiku nijak zásadně neovlivní. Dnešní výpadek veřejný sektor dožene v následujících týdnech.

„Pokud jde stávka napříč různými obory, je plánovaná, všichni o ní dopředu ví a netrvá déle než den, v podstatě nelze mluvit o “výpadku„, ale spíš o “přesunu„ některých činností na jindy. Takže vlastně ani nemá smysl mluvit o nějakém výpadku na daních nebo o výpadku v tržbách. Samozřejmě, věc by byla jiná, kdyby na delší dobu stávkovalo jedno konkrétní odvětví,“ vysvětlila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Vzhledem k tomu, že se stávka konala začátkem měsíce, podaří se ztráty z ní dohnat už v druhé půlce prosince. „Ve statistikách tudíž ani nebudeme pozorovat nějaký výpadek ekonomické aktivity,“ dodala.

„Vzhledem k doposud známému průběhu stávky si myslím, že dojde pouze ke ztrátám, které nebudou ekonomiku tak bolet. Mohou to být nepříjemnosti s tím, že se nevykonala v nemocnici například nějaká ošetření či operace. To sice poškozuje pacienty, ale na druhé straně nějaké “drobné„ ušetří pojišťovny za neprovedené výkony,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Odboráři podle něj nepochopili vážnost situace veřejného sektoru a to, že veřejné rozpočty nejsou perpetuum mobile, které může být do nekonečna financováno deficitně. „Mnohdy se třeba i potvrdí, že ti, kteří stávkovali, tak vlastně nechybí a jejich místa by mohla být zrušena,“ podotkl.

Česko možná ještě ušetří, míní člen NERVu

Podle ekonoma CERGE-EI a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lubomíra Lízala by Česko mohlo stávkou dokonce i ušetřit. „Paradoxní situace je v tom, že se více ušetří, než jaké jsou náklady. Ale samozřejmě vždycky záleží na poměru, kolik je stávkujících a jak velká opatření jsou na straně státu, protože stát si nemůže dovolit situaci podcenit,“ vysvětlil.

Negativním dopadem může být podle ekonomů například zhoršení obrazu Česka v očích zahraničí. Třeba snížení ratingu se ale Česko kvůli dnešní stávce obávat nemusí. V mnoha zemích se kvůli úsporám stávkuje mnohem více. Portugalsku už zažilo generální stávku, v Řecku se stávkuje pravidelně už od jara. Ve Francii se protesty proti důchodové reformě neobešly bez násilí.