Listopadová inflace zůstala na dvou procentech

Praha - Také v listopadu se meziroční míra inflace nepohnula z místa a činila dvě procenta, stejně jako v září a říjnu. Podle Českého statistického úřadu vzrostly ve srovnání s říjnem spotřebitelské ceny o 0,2 procenta, zejména kvůli zvýšení cen zeleniny a ovoce. Přitom analytici meziroční stagnaci spotřebitelských cen za listopad očekávali. Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly i v listopadu ceny potravin, nealkoholických nápojů a také bydlení.

„Inflace zůstává na cíli ČNB další měsíc v řadě a ukazuje, že nevyžaduje akutní reakci ze strany centrální banky. Další měsíce nejspíše přinesou opětovné zdražení potravin, ke kterému se přidají i pohonné hmoty. Vedle toho musíme počítat s dražším bydlením včetně energií, vody, tepla. Meziroční inflace se tak brzy dostane mírně nad úroveň dvou procent,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Čechům nejvíce podražily brambory a mléko

Zdražení se dotklo zejména mléka, jehož ceny meziročně vzrostly o 10,5 procenta, másla o 20,6 procenta, ovoce o 11 procent, brambor o 56,7 procenta a kakaa o 13,8 procenta. „Zde se projevuje nárůst cen pšenice na komoditních trzích v předchozích měsících,“ vysvětlil analytik Jiří Šimek.

Miroslav Frayer, analytik Komerční banky:

„Současná úroveň klíčové úrokové sazby je opravdu velice nízká a obavy některých centrálních bankéřů, že by to mohlo vyvolat určité bubliny na trzích, zde určitě existují a není dlouhodobě udržitelné, aby úroková sazba byla na tak nízké úrovni.“

U bydlení se zvýšilo čisté nájemné o 8,3 procenta, v tom regulované nájemné vzrostlo o 16,9 procenta a tržní kleslo o 2,3 procenta. Ceny zemního plynu byly vyšší o 6,6 procenta, tepla a teplé vody o 3,4 procenta, vodného o 3,8 procenta a stočného o 4,9 procenta. Ceny léků a jejich doplatků vzrostly o 10,5 procenta.

Podle statistiků se naopak cenový růst zpomalil především v oddíle doprava vlivem cen pohonných hmot, jejichž cenový růst zmírnil na 10,8 procenta z říjnových 14,5 procenta. Nižší než loni byly ceny oděvů o 3,9 procenta a obuvi o dvě procenta. Ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat klesly o 8,2 procenta a ceny mobilních telefonů se snížily o 12,2 procenta. V dopravě se snížily ceny automobilů o 12,4 procenta. V bydlení byly nižší ceny elektřiny o 2,6 procenta.

Podobně jako v září a říjnu i v listopadu pokračoval sezonní cenový pokles tuzemských rekreací o 8,1 procenta, zahraničních rekreací o 2,4 procenta a cen lázeňských pobytů o 5,2 procenta. Ceny léků a jejich doplatků klesly o 1,2 procenta. Ceny zboží úhrnem meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta, zatímco ceny služeb naopak klesly o 0,2 procenta.