Třetí čtvrtletí přálo české ekonomice, rostla téměř o tři procenta

Praha - V průběhu třetího čtvrtletí česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,8 procenta. Jednalo se přitom o 0,2 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Hrubý domácí produkt se pak ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 1 procento, oproti předběžně uváděnému růstu o 1,1 procenta. Podle Českého statistického úřadu přispěla k růstu zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, tržních služeb a obchodu.

Podle ČSÚ byl předběžný odhad meziročního vývoje HDP zveřejněný 12. listopadu zejména v důsledku změny odhadu vývoje nepřímých daní snížen o 0,2 procentního bodu. Bez očištění o sezonní a kalendářní vlivy byl HDP ve třetím čtvrtletí meziročně vyšší o 2,5 procenta při nižším počtu pracovních dní než ve stejném čtvrtletí loňského roku. Příští rok je ovšem nutné kvůli úsporným opatřením počítat s nižším růstem ekonomiky.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská

„I přes revizi byly původní odhady trhu překonány. Růst české ekonomiky tak ve třetím čtvrtletí považujeme za stále solidní a zvyšujeme náš odhad na letošní růst české ekonomiky z 1,7 procenta na 2,2 procenta.“

Listopadová inflace versus HDP za třetí kvartál (zdroj: ČT24)

HDP rostl v mezičtvrtletním srovnání nepřetržitě již pět čtvrtletí. Oproti dnu ekonomiky ve druhém čtvrtletí 2009 byl HDP v letošním 3. čtvrtletí vyšší o 3,3 procenta. Po prudkém poklesu v loňském prvním čtvrtletí o 3,6 procenta se tak HDP podle statistiků postupně zotavoval. Do absolutně nejvyšší dosažené úrovně z 3. čtvrtletí 2008 mu zatím chybí 1,8 procenta.

„HDP nakonec rostl o něco méně než ukazovaly první odhady, ale pořád se nejedná o žádné zklamání. Čísla jsou pořád solidní, k růstu přispívá hlavně zpracovatelský a elektrotechnický průmysl. V dalším období růstu budou zpomalovat zejména vládní škrty a škrty v platech státních zaměstnanců,“ říká analytik Jiří Šimek.

Dařilo se automobilovému průmyslu

Výrazně se v rámci zpracovatelského průmyslu dařilo automobilovému průmyslu, strojírenství a výrobě elektrických a optických přístrojů a zařízení, u činností obchodního charakteru přispěl k růstu zejména velkoobchod.

Dařilo se také evropské ekonomice. HDP zemí evropské sedmadvacítky očištěný o vliv sezonnosti vzrostl podle odhadu Eurostatu ve 3. čtvrtletí 2010 meziročně o 2,2 procenta. Ze zemí hlavních obchodních partnerů ČR vzrostl v tomto období HDP v Polsku o 4,7 procenta, na Slovensku o 4,2 procenta, v Německu o 3,9 procenta a v Rakousku o 2,5 procenta.