Místo Ježíška exekutor – neplatičů před svátky nebezpečně přibývá

Praha – Chtěli život na vysoké noze – teď neplatí dluhy. Množství Čechů, kteří nesplácejí půjčky, rapidně roste. Jen na spotřebitelských úvěrech v bankách Češi dluží 20 miliard korun po splatnosti. Platební morálka lidí se přitom zhoršuje právě před Vánocemi. Místo splátek úvěrů totiž putují peníze na dárky.

Podle údajů České bankovní asociace už v Česku nesplácí spotřebitelské úvěry 12 procent dlužníků. To je o polovinu víc než před rokem. Mimo banky je přitom situace ještě horší. Není se proto čemu divit, že se v Česku objevily firmy, které špatné finanční situace lidí doslova využívají ve svůj prospěch. „U některých poskytovatelů úvěrů bylo zaměření právě na lidi, kteří nemohou splácet. Nebonitní člověk nemá v případě jakéhokoli sporu na to najmout si advokáta,“ vysvětluje Hynek Kalvoda z Asociace občanských poraden.

Na raketovém růstu neplatičů se podepsaly především nezaměstnanost a vyšší náklady domácností na život. Nejhorší období pro zadlužení je přitom právě teď. Každý chce něco svým blízkým koupit a plné obchody zboží lákají.

Jenže když se úvěry nesplácejí, přijdou na řadu vymahači a exekutoři. „Lidé mají na sebe, na svůj majetek i několik exekucí, které vznikají vytloukáním klínu klínem, kdy si na platbu úvěru u jedné banky vezmou úvěr u jiné banky, případně u nebankovní instituce,“ vysvětluje Jan Grosam z Exekutorského úřadu pro Prahu 6.

Doba, za kterou může exekutor dorazit do bytu dlužníka, se neustále zkracuje. Ještě před několika lety to byl víc než rok, teď může zabouchat na dveře i během několika měsíců.