Benzin za víc než 33 korun? Někde už nyní, jinde do Vánoc

Praha – Obavy z velkého zdražování pohonných hmot nebyly zbytečné. Růst jejich cen totiž přidal na intenzitě. Za pracovní týden zdražil benzin v průměru o korunu, nafta potom o 70 haléřů na litr. Za nejprodávanější Natural 95 motoristé platí 33 korun. Cena se tak dostala na úroveň léta před dvěma lety, kdy ceny ropy atakovaly historická maxima. A právě drahá ropa je na vině rostoucích cen i nyní.

Ceny směřují k pětiletým maximům

Všechno nasvědčuje tomu, že brzy budou benzin a nafta nejdražší za posledních pět let. Zatímco tak obchodníci lákají na předvánoční slevy, řidiči musejí naopak počítat s tím, že si za dopravu připlatí. Zastavení růstu cen je přitom zatím v nedohlednu. Benzin by mohl v následujících dnech zdražit až o 1,10 koruny a nafta o dalších 84 haléřů. „Podle našich výpočtů to vypadá, že se v příštím týdnu dočkáme zdražení opět v řádu desetihaléřů,“ předpovídá analytik ze společnosti Colosseum Petr Čermák.

Ivan Ondráček ze Společenství čerpacích stanic ČR:

„Když porovnáme rozdíl nákupních cen od počátku prosince k dnešnímu dni, a vedle toho nárůst prodejních cen na čerpacích stanicích, tak je tam disproporce ve výši jedné koruny. To znamená, že čerpací stanice nakupují dráže o korunu oproti tomu, o kolik zdražily.“

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek vidí příčiny zdražování ve slabší koruně. Ta je nyní na nejslabší úrovni za poslední čtyři měsíce. Neblaze působí i rostoucí ceny ropy. „Pokud se podíváme na světové trhy s ropou, tak zjistíme, že se cena stále drží na vysokých úrovních, kolem 90 dolarů za barel. Průměrné ceny ropy na trhu v Rotterdamu pokračují v růstu,“ potvrzuje Čermák.

Skokový nárůst cen způsobila i v minulých týdnech snížená kapacita v největší české rafinerii na zpracování ropy. Nafta kvůli litvínovské havárii chybí i největšímu velkoobchodníkovi v zemi, tedy státnímu Čepru. „Pociťujeme snížení dodávek nafty z litvínovské rafinerie. Přesto je zásobování na standardní úrovni. Snažíme se tento výpadek řešit zvýšeným dovozem do republiky a zlepšení situace očekáváme někdy na konci příštího týdne,“ vysvětluje obchodní ředitel Jan Duspěva.

Zdražování bolí i autodopravce 

Prezident Svazu dopravy ČR Jaroslav Hanák:

„My na to nemůžeme reagovat jinak než tak jako u mýtného. Vyjednávat se zákazníky o zvýšení cen, protože jiná cesta není. Dopravní, logistické, spediční firmy nejsou jiné obory, kde ta míra zisku je kolem 0,2 procenta, takže tam se musí jednat o cenách – bohužel dopad na občana.“

Opravdové starosti dělají drahý benzin a nafta autodopravcům. Ti tak mají vedle vyšších cen mýtného o důvod víc, proč od ledna zdražit své služby. Do kapsy tak Češi sáhnou nejen při tankování pohonných hmot. Vyšší náklady na dopravu nejspíše donutí zdražit například i výrobce piva nebo pečiva. „Předpokládám, že cena vzroste o 10 procent. Myslím si, že by to nebylo žádné překvapení,“ odhaduje agrární analytik Petr Havel.

Motoristé si ale nepolepší ani cestou za hranice České republiky. Současné zdražování se ve všech zemích projevuje podobně. Z okolních států je nafta nejlevnější v Polsku. Ceny v Česku jsou pak po Německu druhé největší.

  • Vývoj cen ropy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2168/216714.jpg
  • Ceny nafty v Evropě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2168/216713.jpg