Ekonomika USA neroste, Fed bude nakupovat dluhopisy

Washington – Americká centrální banka (Fed) nakonec dluhopisy v hodnotě 600 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun) nakoupí. Banka dnes záměr potvrdila. Finanční injekce má podpořit chřadnoucí domácí ekonomiku. Hospodářské oživení ve Spojených státech je totiž podle Fedu stále příliš pomalé na to, aby vedlo k poklesu nezaměstnanosti.

Americkým bankéřům současné tempo růstu nestačí

„Oživení ekonomiky pokračuje, ale tempem, které nestačí ke snížení nezaměstnanosti,“ uvedla banka po dnešním zasedání. Dodala, že bude program nákupu dluhopisů nadále monitorovat. Ponechala tak otevřenou možnost jeho úpravy v závislosti na hospodářském vývoji. 

Analytik Keith Hembre z firmy First American Funds:

„Hlavním sdělením je, že mají plán, kterého se drží, a že se nestalo nic, co by podle jejich názoru naznačovalo, že by se ho držet neměli.“

Program, který banka představila začátkem minulého měsíce, má za úkol snížit dlouhodobé úrokové sazby, zvýšit ceny akcií a podpořit investice. Kritici však tvrdí, že program ekonomice příliš nepomůže, a mohl by ji naopak poškodit tím, že povede k růstu inflace a ke spekulativním nákupům cenných papírů.

Některé analytiky překvapil důraz, který Fed klade na slabost ekonomiky. „Fed nadále říká, že vyhlídky pro zaměstnanost a výdaje nejsou tak silné, jak to vnímá trh,“ upozornil Andrew Wilkinson ze společnosti Interactive Brokers.

Hospodářství mírně roste, nezaměstnanost ale neklesá

Hospodářství Spojených států sice ve třetím čtvrtletí zrychlilo na 2,5 procenta z 1,7 procenta v předchozích třech měsících, míra nezaměstnanosti v USA nicméně roste. V listopadu stoupla na 9,8 procenta z říjnových 9,6 procenta.