Strašidlo protestů obchází Evropou, neobešlo se bez násilí

Atény/Brusel – Řecko dnes znovu zasáhla generální stávka. Pod taktovkou odborů dnes Řekové protestují proti úsporným opatřením tamní vlády. V ochromené zemi nepřistávají ani nestartují žádná letadla, v nemocnicích funguje jen pohotovostní služba, zcela ochromena je také veřejná doprava. Protesty se neobešly ani bez střetů demonstrantů s policií. Příslušníci bezpečnostních složek použili slzný plyn proti radikálům, kteří házeli zápalné lahve, poškodili množství aut a snažili se podpálit dva luxusní hotely. K incidentu došlo nedaleko řeckého parlamentu. Řekové stávkují v rámci celoevropského odporu zaměstnanců proti úsporným opatřením v evropských zemích. Protesty dnes proběhly například i v Bruselu. Policisté a hasiči dnes demonstrovali i v centru Prahy.

Cestovat po Řecku i do něj je dnes takřka nemožné. Zrušena je veškerá letecká a lodní doprava spojující pevninské Řecko s ostrovy. Vážně narušena je i doprava v metropoli Aténách, kde stávkují zaměstnanci veřejné dopravy i taxikáři. Podobná situace panuje i v dalších velkých městech. Ke stávce se připojili také novináři. Nevyšly noviny, nevysílá ani televize. Stávkuje se ve školství, nefungují soudy, zasaženy jsou banky a velké státní podniky. Zvláště v Aténách neotevřela celá řada obchodů, protože se jejich majitelé obávali, že by se mohly stát terčem demonstrantů.

V poledne demonstrovaly v centru Atén proti vládním úsporným opatřením desetitisíce Řeků. Skupina demonstrantů přitom napadla bývalého konzervativního ministra dopravy Kostase Hadzidakise, který právě vycházel z kavárny. Lehce potlučeného ministra se zastala část demonstrujících a policisté ho odvedli do bezpečí.

Nebude na jídlo, zlobí se Řekové

Ilias Iliopoulos, odborář

„Chceme poslat vládě zprávu, že nebudeme akceptovat opatření, která nás povedou jen k chudobě a nezaměstnanosti.“

Dnešní generální stávka je letos již sedmá. Úsporná opatření mají Řecko vymanit z nejhorší finanční krize od druhé světové války. Stávkovou vlnu v Řecku znovu rozdmýchal nový reformní balík, který vláda prosadila v parlamentu v noci na dnešek. Reformy požadují Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Podle nového zákona se mají mzdy ve státních podnicích nad 1 800 eur měsíčně snížit o deset až 25 procent. Schválený balík rovněž v soukromém sektoru omezuje pravomoci odborů a umožňuje podnikatelům, aby podstatně snižovali svým zaměstnancům platy a propouštěli je.

Proti reformám jsou všechny opoziční strany, které vládní socialisty viní z toho, že chtějí pracovní vztahy vrátit zpět do středověku. Odbory tvrdí, že přijaté reformy jsou nefér a neefektivní. Dnešek proto podle nich nebude zdaleka posledním dnem, kdy o sobě dají vědět. „Varujeme před dalšími akcemi po vánočních prázdninách. Nevzdáme se, zvítězíme,“ pohrozil generální sekretář odborů zaměstnanců veřejného sektoru ADEDY Ilias Iliopoulos.

Reakce na řeckou stávku

stávkující: „Je povinností pracujících, aby se organizovaně vzepřeli a bojovali proti politikům a jejich úsporným opatřením.“

obyvatel Atén: „Stávky nás jen dál zatěžují, ale chápu, že se lidi bouří. Co bude s těmi, co přišli o práci?“

Řecko však reformy provádět musí. V loňském roce deficit řeckého rozpočtu vyšplhal na 15,4 procenta hrubého domácího produktu. Letos by se ho řecké vládě prostřednictvím bolestivých škrtů naordinovaných mezinárodními partnery výměnou za 110miliardový balík finanční pomoci mohlo podařit srazit na 9,4 procenta.

„Přestat s demontáží naší sociální Evropy“

Dnes se přitom protestovalo i jinde v Evropě. Kolem 250 lidí dnes symbolicky demonstrovalo před sídlem Evropské komise v Bruselu proti úsporným plánům v Evropě. Stalo se tak v den evropské mobilizace, ke kterému před nadcházejícím summitem EU vyzvala Evropská odborová konfederace (EOK).

„Evropské odbory po vládách žádají, aby přestaly brát z mezd a ze sociální pomoci“ a aby přestaly s „demontáží naší sociální Evropy“, uvedl v úterý generální tajemník EOK John Monks. Podle něj si naopak „bankéři nadále plní kapsy odměnami a znásobují ztráty“.

Akce menšího rozsahu se podle EOK dnes rozhodly uspořádat odbory také například v Lucembursku, Dánsku a Francii. Další demonstrace mají následovat v sobotu ve Španělsku.

Policie před řeckým parlamentem
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis