V Číně přestává být lacino, zdražují hlavně potraviny

Peking – Růst cen komodit, špatné počasí a štědré vládní balíčky na podporu ekonomiky vyhnaly inflaci v Číně přes pět procent a v nejlidnatější zemi světa je tak nejdráž za poslední dva roky. Zdražily především potraviny – za uplynulý rok o 12 procent. Na hranici chudoby se tak ocitá stále víc Číňanů a v zemi roste nespokojenost.

Číňané jsou s vývojem cen potravin spokojeni nejméně za posledních jedenáct let. Zvýšila se cena rýže i oblíbených vepřových nohou. „U chudých lidí představuje jídlo mnohem větší položku v měsíční útratě než u bohatých. Proto je inflace problémem především pro chudé,“ vysvětluje ekonom z Univerzity v Pekingu Michael Pettis.

Doposud v Číně platilo, že cesta z chudoby vede přes univerzitní vzdělání. Svůj sen o životě ve střední třídě si však splní jen ti nejlepší. Vysoké školy totiž chrlí ročně šest milionů absolventů. „Je to velký rozdíl v porovnání s dobou, kdy studoval můj otec. Tehdy představovali lidé s univerzitním vzděláním elitu. Dnes je doktorů a magistrů tolik, že to vzdělání devalvuje,“ míní místní student Ču Feng.

Inflace v Číně (zdroj: ČT24)

Společnosti si tak mají z čeho vybírat a mohou si dovolit nabízet nižší platy. K tomu je vedou i dopady světové finanční krize. Čínský absolvent si dnes vydělá v přepočtu jen o 800 korun více než zahraniční dělník.

Vydáno pod