Farmou roku je statek Mejsnarových, mléko vozí lidem až domů

Trutnov - Farmou roku se stal rodinný statek Mejsnarových u Trutnova, a to v anketě pořádané Asociací soukromého zemědělství. Farma Aloise Mejsnara je známá tím, že se z ní mléko zákazníkům rozváží přímo až do domu. Naopak byrokratem roku se v anketě soukromých zemědělců stal Státní zemědělský intervenční fond.

Rodinná farma Aloise Mejsnara má vlastní malou mlékárnu, kde vyrábí jak sýry, tak například jogurty. Ambiciózní plány má i do budoucna. Chce postupně stáčet až patnáct set půllitrových jogurtů za hodinu. Nyní jich vyrábí šest set.

Alois Mejsnar, vítěz soutěže Farma roku:

„S prvním místem jsem nepočítal. Člověk dvacet let hospodaří a říká si, že někdo určitě bude lepší. Co se dá ale dělat, vyhrál jsem to.“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Podle Mejsnara si čeští zemědělci nežijí zas tak špatně, jen musí vědět, o co budou mít lidé zájem. „Vždycky jsem přišel na schůzi a chlapi mi říkali, že jsem hloupý, když vozím lidem mléko do postele, že se na to nevykašlu. Odpovídal jsem jim, že když lidé mléko tolik chtějí, co mi zbývá,“ konstatoval Mejsnar.

Letos byla poprvé udělena i cena za největšího byrokrata roku. Tím se stal Státní zemědělský intervenční fond například za to, že každoročně vyměřuje plochy vinic, i když už byly mnohokrát změřeny a nové mohou vznikat jen omezeně.