Další pomoc pro Řeky: Od MMF dostanou 2,5 miliardy eur

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolnil z pomoci pro Řecko dalších 2,5 miliardy eur (zhruba 63 miliard korun). Výkonná rada fondu uvedla, že dokončila kontrolu výkonu řecké ekonomiky a zjistila, že vláda odhodlaně pokračuje v reformách a učinila pokrok. Řecká vláda si podle náměstka výkonného ředitele MMF Murila Portugala zaslouží ocenění za prosazení úsporných opatření.

Inflace v zemi se snižuje a konkurenceschopnost roste. Nespokojenost obyvatel s přísnými úspornými opatřeními je však vysoká. To by vládu nemělo odradit od toho, aby držela směr, který si stanovila, dodal Portugal. Nálada investorů je stále slabá a reformy jsou nutné pro zajištění obnovení růstu. MMF již v rámci širší pomoci, na které se podílí i Evropská unie, uvolnil Řecku 10,58 miliardy eur. Řecko se letos v květnu stalo prvním členem eurozóny, který byl nucen požádat o pomoc své partnery a MMF, protože zemi hrozil bankrot.

EU a MMF slíbily zemi rekordní finanční pomoc o celkovém objemu 110 miliard eur výměnou za razantní škrty výdajů, zvýšení daní a strukturální reformy, napsala agentura Reuters.