Podnikatelé si od ledna připlatí za nemocenskou

Praha - Úspory státního rozpočtu, jehož deficit má v příštím roce činit 135 miliard korun, se dotknou také pojistného na sociální zabezpečení, tzv. nemocenské. Prodraží se jak zaměstnavatelům, tak osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). Pro ty však platba nemocenské dále zůstává dobrovolná.

Jisté je, že nemocenské pojištění pro podnikatele bude příští rok vyšší. Živnostníci zaplatí stejně jako zaměstnavatelé. Jestli chtějí platit, se ale můžou i dál rozhodovat sami. Nová sazba bude jednotná pro zaměstnavatele i podnikatele - místo současných 1,4 procenta se vyšplhá na 2,3 procenta pro oba. Nahoru půjde i minimální měsíční částka, a to z dosavadních 56 na 92 korun.

Donutí vyšší nemocenská podnikatele k jejímu zrušení?

Gabriela Klimánková, redaktorka serveru Měšec.cz

„U žen je účast na nemocenském pojištění navázaná na to, zda budou mít nárok na mateřskou. Dá se tedy u nich očekávat, že si nemocenskou platit nepřestanou.“

Nemocenská v roce 2011 (zdroj: ČT24)

Za vyššími odvody stojí státní úspory. Kdo si platbu za nemocenskou nezvýší, jeho pojištění automaticky zanikne. Měsíční základ nemocenské je přitom omezený výší měsíčního vyměřovacího základu pojistného na důchodové pojištění. Pro výši pojistného na nemocenské se tak použije stejný měsíční vyměřovací základ jako pro platbu pojistného na důchodové pojištění.

Maximální měsíční vyměřovací základ podnikatele pro placení záloh bude v příštím roce 148 440 korun. Stejný limit platí i pro měsíční základ nemocenské. V současnosti vyplácejí zaměstnavatelé nemocným zaměstnancům v prvních 14 dnech nemoci náhradu mzdy, přesněji od čtvrtého dne nemoci. Nemocenské dávky jsou tedy nemocným zaměstnancům vypláceny až od 15. dne nemoci. Podnikatelé dostanou peníze až po 14 dnech, většina z nich si proto dobrovolné pojištění neplatí.

Gravidita
Zdroj: ČT24