ČEZ si chce ukousnout svůj podíl i na slovenském energetickém trhu

Bratislava - Energetický gigant ČEZ hodlá na začátku příštího roku zaútočit také na slovenský trh, konkrétně s plynem a elektřinou pro domácnosti. O vstupu ČEZu na Slovensko dnes informovala mediální agentura, která koncern na Slovensku zastupuje. Podrobnosti expanze by měl ČEZ zveřejnit v lednu. Nyní se firma soustřeďuje na dodávky elektřiny pouze pro slovenské firmy.

V současnosti na slovenském trhu s elektřinou dominuje trojice regionálních distribučních společností. ČEZ patří k nejsilnějším alternativním dodavatelům, elektrickou energii začal nabízet nejdřív pro velké průmyslové odběratele, loni ji rozšířil také pro menší firmy. Celkové dodávky v letošním roce mají dosáhnout kolem jedné terawatthodiny (TWh), v příštím roce by se měly zvýšit o 50 procent.

Eva Hlaváčková, specialistka marketingové komunikace skupiny ČEZ

„Už začátkem příštího roku vstupujeme také na Slovensku na trh s plynem a elektřinou pro domácnosti. V současnosti jsme ve stadiu příprav celého projektu.“

Trh s dodávkami plynu pro domácnosti ovládají téměř ze 100 procent plynárny SPP, ze širší nabídky dodavatelů si naopak mohou vybírat průmyslové podniky. Plyn od SPP by měl pro domácnosti podražit v průměru o 4,47 procenta v příštím roce.

Energetický koncern ČEZ je největší energetickou společností ve střední Evropě. Skupina plánovala u východních sousedů společně s maďarským koncernem MOL výstavbu paroplynové elektrárny, podílet se měla také na stavbě nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.