Institut ručení má zatočit s nepoctivými pumpaři

Praha - Stát připravuje tvrdší podmínky pro výběr daní při obchodech s pohonnými hmotami. Od dubna 2011 má mimo jiné fungovat institut ručení - tedy pravidlo, kdy majitel benzínky může dostat trest za to, že nezaplatí DPH. Ročně tím stát přichází o miliardy korun. Dokládá to i jeden z posledních odhalených případů. Organizovaná skupina do Česka dovážela minerální olej a prodávala ho jako naftu, aniž státu daň odvedla. Na dopadení devatenáctičlenného gangu pracovalo 150 celníků a 120 policistů.

Minerální olej používaný např. ve stavebnictví, ale svým charakterem podobný naftě nakupoval v Německu a Polsku. Přes fiktivní firmy pak gang vystavil doklady o prodeji nafty a zaplacení daní. Jenže stát nedostal ani korunu a čerpací stanice místo nafty mnohem méně kvalitní olej. Podle vedoucího oddělení celních a daňových podvodů Aleše Hrubého se může jednat až o několik desítek pump po celé České republice. Během letošního roku se skupině podařilo do Česka dovézt nejméně tři a půl milionu litrů oleje. Škodu zatím celníci vyčíslili na víc než 50 milionů. Poškozeni ale můžou být i samotní řidiči.

Jan Knížek, ministerstvo financí:

„Daňový úřad musí pregnantně dokázat, že ten odběratel věděl, nebo minimálně mohl vědět, že se podílí na nějakém nekalém daňovém konání.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podle vedoucího oddělení Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v Olomouci Tomáše Lepky jsou mezi zadrženými členy skupiny dvě osoby, které měly vztah k některým čerpacím stanicím, které olej následně prodávaly. A právě na majitele čerpacích stanic teď cílí stát. Ministerstvo financí chce, aby právě oni měli zodpovědnost za zaplacení daně a byli tím posledním článkem v řetězci. Tak, aby se do obchodu nedostali tzv. bílí koně, nebo fiktivní společnosti. V případě nesrovnalostí by postih hrozil právě jim. 

Takzvaný „institut ručení“ by měl začít platit od dubna příštího roku. Společně s tím má vzniknout i registr obchodníků s pohonnými hmotami, který řídilo Generální ředitelství cel. V souvislosti s placením daně úředníci mnisterstva financí zjistili, že za poslední dva roky mohla být státní kasa bohatší o víc než 9 miliard korun. Právě proto podali 40 trestních oznámení.