Internet – pro většinu Kubánců zatím jen mlhavý sen

Havana – Pouze 16 procent Kubánců může využívat internet - i tak je to čtyřikrát víc než před rokem. Podle odborníků je ale reálná dostupnost nižší a připojení je pomalé. Zhruba polovina uživatelů má přístup jen k lokálním stránkám. Podle údajů společnosti Akamai Technologies má Kuba v současnosti druhou nejhorší míru konektivity na světě.

Kvůli obchodnímu embargu Spojených států Kuba nemohla využívat spojení prostřednictvím nedalekých podmořských kabelů z optických vláken. Ostrov tak spoléhá převážně na drahé a pomalé satelitní služby. Situace by se však měla letos zlepšit díky podmořskému kabelu položenému ve spolupráci s Venezuelou.

Loni úřady uvedly, že přímé napojení na internet, hlavně ve škole nebo v práci, má jen 2,9 procenta Kubánců. Tento průzkum však byl zřejmě zaměřen pouze na přímé napojení na širší internet. Na ostrově funguje převážně intranetová síť, prostřednictvím které mohou lidé surfovat jen po místních internetových stránkách, zřizovat e-maily a dopisovat si v rámci ostrova i do zahraničí. Odborníci odhadují, že možnost připojit se ke globálnímu internetu má zhruba pět až deset procent populace.

Kuba přistupuje k širokopásmovému připojení na internet jako k velké vzácnosti a při zavádění bere v úvahu společenská hlediska, takže přednostně ho mají třeba univerzity. Nabídka domácích účtů, které využívají vytáčení, je velmi drahá a není dostupná pro všechny.

Statistický úřad rovněž zveřejnil údaje o mobilních telefonech. Prezident Raúl Castro v roce 2008 uvolnil omezení pro používání mobilních telefonů. Loni tak počet registrovaných uživatelů mobilních telefonů stoupl na více než jeden milion ze zhruba 200 tisíc v roce 2007.