Na úřadech práce se dveře netrhnou ani na Silvestra

Olomouc/Brno – Mnohé úřady práce čelí před koncem roku náporu nezaměstnaných. Důvodem je změna zákona o zaměstnanosti, která od ledna upraví podmínky pro vyplácení podpory. Nově ji uchazeči již nebudou dostávat po celou dobu, kdy budou mít nárok na odstupné od bývalého zaměstnavatele. Někteří lidé se toho však obávají, a proto s registrací na úřadech práce pospíchají. Pokud to totiž stihnou ještě do konce roku, budou se na ně vztahovat stará pravidla. Příkladem může být Olomoucký nebo Jihomoravský kraj.

Kdyby se nezaměstnaní zaregistrovali až po novém roce, přišli by o část podpory. „Dnešek je deadline, kdy se na ně vztahují ještě stará pravidla. Kdo vstoupí do evidence po prvním lednu, má už pravidla nová,“ uvedl ředitel brněnského úřadu práce Jan Marek.

Úpravy zákona přiměly k cestě na úřady práce i desítky dalších lidí v celém olomouckém regionu. Zástupkyně ředitele Úřadu práce Přerov Irena Škodová uvedla: „Úřad práce v Přerově zaevidoval od 1. prosince 1 350 uchazečů, což je nejvyšší nárůst v historii za dobu jednoho měsíce.“

Podpora jen těm, kdo ji opravdu potřebují

Od ledna budou ti, kteří z práce odejdou dohodou, a to bez vážných důvodů, dostávat podporu pouze ve výši 45 % předchozího čistého výdělku oproti původním 65%. „Pokud samozřejmě skončí dohodou z vážných důvodů, zůstává ta původní výše 65%,“ doplnil vedoucí odboru zprostředkování zaměstnání brněnského úřadu Jiří Fukan.

Novela zákona o zaměstnanosti upravuje především délku poskytování podpory. Podle současných podmínek nemusí uvádět důvod a podpora, pokud o ni takový člověk požádá, je mu pak přiznána už od prvního dne evidence. „U uchazečů, kteří si podají žádost od 1. ledna 2011, to bude vypadat následovně: pokud budou mít nárok na odstupné, odchodné nebo odbytné po dobu tří měsíců, například od ledna, bude nárok na podporu až od dubna,“ vysvětlila vedoucí oddělení správních rozhodnutí ÚP Olomouc Dagmar Štoplová a vrchní ředitel sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV Karel Machotka dodal: „Cílem změn je, aby se podpory dostalo tomu, kdo ji skutečně potřebuje a nemůže bez ní být.“

Více lidí se do evidence úřadů práce hlásilo v průběhu celého posledního prosincového týdne, jenom v Brně to bylo o 300 lidí více než vloni. „Loni v posledním týdnu přišlo 138 nových uchazečů a letos jich přišlo 425,“ upřesnil Fukan. Míra nezaměstnanosti dosahovala v Olomouckém kraji ke konci listopadu téměř 11 procent, bez práce tu bylo více než 37 tisíc lidí. 

Na úřadu práce
Zdroj: ČT24