Česká ekonomika patří k nejrychleji rostoucím v Evropě

Praha - České ekonomice se ve třetím čtvrtletí dařilo. Podle ministerstva průmyslu a obchodu se zařadila mezi nejrychleji rostoucí hospodářství v Evropské unii. Zatímco průměrný růst hrubého domácího produktu v unii dosáhl 2,2 procenta, české hospodářství si polepšilo o 2,8 procenta. Hlavním tahounem byl průmysl.

Lepší růst hospodářství než Česko hlásí jen tři země Evropské unie – Německo, Slovensko a Polsko. Dobrá čísla v tuzemsku podpořily právě zakázky ze zahraničí. Meziročně stouply o 15 procent. „Velmi tam pomohl samozřejmě růst Německa, tedy export do Německa, který táhl růst,“ připomněl analytik Citfinu Jiří Šimek. Německo je největším exportním partnerem České republiky. Pokud se daří jemu, vedou si dobře i české podniky.

Příval zakázek meziročně pocítil hlavně český průmysl. Ve třetím kvartále si polepšil o více než 10 procent. Nejlépe si vedly zpracovatelské firmy. Tradičně jim dominuje automobilový průmysl, kterému patřila asi pětina tržeb.

„Letošní růst ekonomiky je poměrně dobrý, ale stále jsou oblasti, které na větší zotavení čekají, což je třeba případ stavebnictví,“ upozornil Šimek. V říjnu se stavební výroba propadla meziročně o 1,4 procenta, v září si pohoršila dokonce o 5,1 procenta.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu česká ekonomika do konce roku mírně zpomalí. Celkem by tak český hrubý domácí produkt měl za celý rok 2010 stoupnout o 2,5 procenta.