Kubánci jásají, místo dolarů dostanou místní měnu

Washington - Vlády Spojených států a Kuby našly společnou řeč v devizové politice. Kubánské rodiny budou moci dostávat od svých příbuzných a známých v cizině dvojnásobné množství peněz - navíc ve vlastní měně. Zatím bylo možné na Kubu posílat jen dolary. Jejich výměnu na místní pesa vláda danila deseti procenty. To se teď ale mění.

Chudé rodiny na Kubě si přilepší. S průměrným platem kolem dvaceti dolarů týdně jsou totiž často odkázány na příspěvky od příbuzných z ciziny. Díky novým pravidlům bude moci společnost Western Union klientům na karibském ostrově nově vyplácet peníze i v místní měně. „Byli jsme zvyklí dávat kubánským klientům americké dolary. Lidé pak s nimi museli do směnárny. Teď jim ušetříme čas strávený ve frontách. Navíc to bude bezpečnější než měnit peníze na ulici,“ prohlásil zaměstnanec Western Union Yeny Santanilla.

Na Kubu lze nyní posílat vyšší částku: až deset tisíc dolarů

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Nové opatření je výhodné pro vládu i pro Kubánce. Ti totiž navíc nebudou muset platit při výměně dolarů desetiprocentní daň a vláda nebude muset čekat, než si obyvatelé peníze vymění. Zvyšuje se i částka, kterou lze na Kubu poslat. Z pěti tisíc dolarů se vyhoupla na dvojnásobek.

Claudio Calderon, důchodce:

„Zrušení poplatků je příjemné, lidé z ciziny tak budou moci posílat domů víc peněz. A to pomůže jak nám, tak ekonomice.“

Kuba potřebuje svou ekonomiku nastartovat a rozjíždí i úsporná opatření. Do března tak propustí půl milionu státních zaměstnanců. Raúl Castro chce rovněž vytvořit větší prostor pro soukromé podnikání. A to by byl největší krok Kuby směrem ke kapitalismu od roku 1968.

Raúl Castro na oslavách 57. výročí kubánské revoluce
Zdroj: ČTK/AP/Javier Galeano