Sazka chce po KB miliardu, banka prý poškodila její dobré jméno

Praha – Víc než miliardu korun požaduje vedení Sazky po Komerční bance za údajné poškození pověsti a dobrého jména. Sazka to dnes sdělila podnikateli Radovanu Vítkovi, kterému Komerční banka svou pohledávku vůči Sazce v polovině prosince postoupila. Informovala o tom dnes realitní skupina CPI, jejíž většinovou majitelkou je Vítkova matka Milada Mladá. Sám Vítek krok Sazky označil za „nesmyslný“ a jen podtrhující nutnost změny jejího vedení i kontrolních orgánů. Sazka se k žalobě před začátkem soudního řízení nechce vyjadřovat.

„Současný management Sazky neřeší kritickou situaci loterijní společnosti a pouze se snaží nesmyslnými ataky napadat bývalé nebo současné věřitele společnosti. Nechápu, co může toto oznámení změnit na faktu, že je pohledávka dávno po splatnosti,“ uvedl Vítek.

Sazka nechce žalobu komentovat. „Vzhledem k tomu, že v této věci začne soudní řízení, nebudeme se k obsahu žaloby a jejímu hodnocení vyjadřovat. Nechceme ovlivňovat soudní řízení a rozhodnutí nezávislého soudu. Žaloba však není namířena proti společnostem spojeným s panem Vítkem,“ řekl mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund.

Vítek dodal, že Sazce oddalováním řešení splatnosti dluhu dlužná částka narůstá, protože splatná pohledávka za Sazkou je nyní úročena téměř 20procentním sankčním úrokem. I vzhledem k těmto krokům prý Vítek zváží další postup vůči Sazce a vyhlášení insolvence.

Vítek chce změnu vedení Sazky

Vítek, který se nedávno stal největším věřitelem Sazky, připravuje plán restrukturalizace a fungování firmy. Chce navrhnout způsob oddlužení Sazky a vyrovnání všech jejích závazků i nový způsob financování českého sportu. Plán restrukturalizace chce Vítek představit prostřednictvím prezidenta fotbalového klubu Sigma Olomouc Josefa Lébra akcionářům Sazky počátkem ledna.

„Takovéto zoufalé kroky jen podtrhují náš požadavek: pro úspěšné fungování Sazky je nutná změna vedení i kontrolních orgánů loterijní společnosti,“ uvedl dnes Lébr. „Rádi bychom v představenstvu Sazky viděli mimo jiné zástupce ministerstva financí a ministerstva školství a tělovýchovy, kteří by byli zárukou veřejné kontroly, transparentního řízení a přerozdělování peněz směřujících do sportu,“ dodal.

Sazka, kterou vlastní ze zhruba 68 procent ČSTV, čelí problémům plynoucím mimo jiné z nutnosti vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek. Finanční pomoc Sazce nabídla také společnost Penta, která vlastní konkurenční společnost Fortuna.