Na Silvestra letos zahraniční turisté míří do Prahy ve velkém

Praha - Na Silvestra plánuje navštívit Prahu nebývale velké množství zahraničních turistů, údajně až o pětinu více, než tomu bylo loni. Problémy ale může způsobit letošní studená zima. Není totiž jisté, kolika lidem bude znemožněn přílet do hlavního města kvůli uzavírkám letišť. Mnoho hotelů nicméně už nyní hlásí téměř zaplněné kapacity. Většina zákazníků přijíždí především z Německa, z dalších zemí pak převažují turisté z Francie a Ruska.

Sehnat volný pokoj v Praze na Silvestra je už téměř umění. Turisté se po dvou letech vracejí a ceny ve tří až pětihvězdičkových hotelích šplhají nahoru. V Praze by tak mohlo strávit přelom roku asi 130 až 140 tisíc zahraničních turistů - především Němců, Rusů a Francouzů. Plní se proto nejen hotely. Restaurace v centru města, které berou rezervace na silvestrovskou noc, už začínají být také obsazené. „V současné době máme naplněno asi 90 procent kapacity restaurace,“ uvedl Klimovič z restaurace U Fleků.

Oproti minulému roku se do Česka chystá asi o deset až dvacet procent cizinců více. Mezi hoteliéry nyní nicméně panuje obava z toho, že mnoho klientů například z Ruska nebude moci kvůli mrazivému počasí dorazit. V posledních dnech bylo mezi Prahou a Moskvou totiž zrušeno kvůli mrazům několik letů. Rusové zatím patří mezi zákazníky, kteří v Praze utratí nejvíce peněz. Zatímco průměrný turista nechá v Praze asi 100 eur za den, Rusové utratí 300 eur.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)
Ilustrační foto
Zdroj: Daniel Ochoa de Olza/ČTK/AP