Dráhy ani napotřetí neprodaly palác v centru Prahy

Praha - Barokní Sweerts-Šporkovský palác Českých drah v centru Prahy v Hybernské ulici nenašel ani na čtvrtý pokus v dražbě nového majitele. Vyvolávací cena dnes byla 300 milionů korun. Pro další kolo prodeje bude proto podle dražební firmy nutné snížit vyvolávací cenu na 250 až 260 milionů korun.

ČD se pokoušely palác zpeněžit v dražbě už třikrát. Při prvním pokusu před dvěma lety činilo minimální podání půl miliardy korun, později dráhy slevily na 350 milionů korun. Minimální částku ale nikdo nenabídl. Letos v létě dráhy palác prodaly společnosti Gest - hotel, která patří italskému podnikateli Girolamu D'Agostinovi. Ten však nesložil kupní cenu 310 milionů korun.

„Uspořádání několika neúspěšných dražeb jednoho objektu v krátkém časovém úseku může obchodovatelnost nemovitosti i oslabit. Nepochybně se však jedná o atraktivní objekt v centru Prahy,“ uvedl prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný. Dražby podobných paláců jsou podle něj na českém trhu spíše výjimečné.

Sweerts-Šporkovský palác byl postaven v letech 1725 až 1789. V poslední době sloužil jako kancelářská budova, v níž sídlila část Českých drah a některé její dceřiné společnosti jako ČD Reality nebo ČD Travel. Nemovitost je zapsaná v seznamu kulturních památek.