Merkelová už Webera do čela ECB prosazovat nebude

Brusel – Šéf německé centrální banky Axel Weber nakonec Evropské centrální bance (ECB) nejspíš šéfovat nebude. Německá kancléřka Angela Merkelová totiž prý od jeho nominace ustoupí. Píše o tom německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Weber je přitom již dlouho favorizován jako nástupce současného šéfa ECB Jeana-Clauda Tricheta. Evropští politici jej však přestávají podporovat po jeho kontroverzních výrocích.

V nedávné minulosti například Weber prohlásil, že by měla Evropská centrální banka ukončit program nákupu dluhopisů zemí eurozóny, které se ocitly v problémech. Podobné myšlenky ovšem popuzují současnou německou vládu v čele s Merkelovou. Její názory se naopak v poslední době blíží názorům francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se domnívá, že zadlužené země jako Řecko, Irsko, Portugalsko či Španělsko by měla „tahat“ z problémů právě ECB.

V čele banky nemusí stát nutně Němec

Deník tak uvádí, že Berlín již nebude dále tlačit na ostatní země, aby na podzim letošního roku zvolili novým šéfem Němce, ale nejkvalitnějšího kandidáta. Francouzský deník Libération již v říjnu spekuloval, že by jím mohl být současný šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Internetové vydání německého deníku však píše o tom, že mezi hlavní kandidáty na šéfa ECB patří i Němec Klaus Regling, který nyní vede záchranný fond eurozóny. Regling řadu let navíc působil jako generální ředitel pro ekonomické a finanční záležitosti v Evropské komisi a unijní instituce zná velmi dobře.

Dominique Strauss-Kahn na summitu MMF a Světové Banky
Zdroj: Manuel Balce Ceneta/AP Photo