Goldman Sachs se bude podílet na úspěchu fenoménu Facebook

New York – Sociální sítě táhnou nejen uživatele, ale i investice. Americká banka Goldman Sachs koupila společně s ruskou Digital Sky Technologies podíl v síti Facebook. Zaplatili za něj 500 milionů dolarů, což ohodnocuje Facebook, který zatím drží své zisky v tajnosti, na 50 miliard dolarů. O transakci informoval s odvoláním na zdroje obeznámené s obchodem server Dealbook ze skupiny The New York Times. Zástupci Facebooku, banky Goldman Sachs a Digital Sky Technologies se k uzavřenému obchodu odmítli vyjádřit.

Goldman Sachs se na nákupu podílí částkou 450 milionů dolarů a zbylých padesát vložila do Facebooku ruská firma. Americká banka má navíc právo prodat akcie Facebooku za 75 milionů dolarů právě Digital Sky Technologies. Příliv nových financí je pro sociální síť velkým přínosem. Poskytne jí sílu k získání cenných zaměstnanců, vyvíjení nových produktů a umožní jí také usilovat o akvizice. To vše bez toho, že by se Facebook stal veřejně obchodovanou společností.

Google stál dlouho na okraji zájmu, o Facebook se investoři perou

Facebook - nová internetová bublina (zdroj: ČT24)

Obchod svědčí mimo jiné o změně přístupu hráčů z Wall Street k technologickým společnostem. Dříve se zajímali o technologické firmy až po příchodu na burzu. Nyní už kupují podíly ještě předtím, než se společnosti rozhodnou prodat vlastní akcie investorům na burze. „Když si vzpomenete na začátky Googlu, byl Wall Streetem jaksi ignorován, dokud nenastal čas jeho vstupu na burzu,“ připomněl investor ze Silicon Valley Chris Sacca. „Teď Wall Street zmoudřela. Uvědomila si, že opravdu velké obchody rostou mimo ni. Facebook se stal reálným byznysem a investoři říkají: Chceme z něj kousek,“ dodal.

Obchod mezi Facebookem a bankou Goldman Sachs může zvýšit tlak na to, aby se ze sociální sítě stala veřejně obchodovaná společnost. Zatím tuto možnost vedení Facebooku odmítalo. Odborníci nicméně očekávají, že firma oznámí záměr vstoupit na burzu v roce 2012.

Facebook udělal ze svého zakladatele boháče

Boom sociálních sítí poslal Facebook na špici mezi weby z hlediska návštěvnosti. V roce 2010 Facebook dokonce překonal Google. Americký časopis Time vyhlásil jeho zakladatele Marka Zuckerberga osobností roku 2010 s odůvodněním, že „propojil víc než půl miliardy lidí a zmapoval společenské vztahy mezi nimi, vytvořil nový systém výměny informací a změnil způsob, jak žijeme své životy“.

Změna názoru investorů na sociální sítě pak Zuckerberga katapultovala na 35. místo v žebříčku nejbohatších Američanů, který každoročně sestavuje časopis Forbes. Podle zprávy, kterou časopis zveřejnil loni v září, dosahoval majetek teprve 26letého Zuckerberga zhruba 6,9 miliardy dolarů, tedy asi o 4,9 miliardy více, než tomu bylo o rok dříve.

Odborníci se bojí splasknutí internetové bubliny

Skutečná hodnota Facebooku neznámá

„Problém je, že reálnou cenu Facebooku nezná vůbec nikdo. A ty odhady, které vycházejí z nějakých minoritních obchodů na sekundárních trzích, se nedají brát za bernou minci,“ upozornil šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář.

Boom Facebooku a jemu podobných má ale i stinnou stránku. Poslední dobou se hovoří i o možném splasknutí internetové bubliny podobně jako v roce 2001. Odhadované hodnoty firem rostou totiž stejně rychle jako počty jejich uživatelů, ale pomaleji než jejich příjmy. S padesátimiliardovou hodnotou se Facebook může postavit po bok velkých korporací, jako je třeba Disney nebo Time Warner. Miliardovou cenu ale mají minimálně podle investorů a médií i další internetové komety, jako je třeba Twitter nebo Groupon.

Vydáno pod