Hyundai vyrobil v Nošovicích přes 200 tisíc aut, poroste i letos

Nošovice (Frýdecko-Místecko) – Nošovická automobilka Hyundai loni vyrobila 200 135 aut a poprvé tak pokořila dvousettisícovou hranici. Sedmdesátiprocentní meziroční nárůst produkce předčil výrobní plány nejmladší české automobilky. Letos firma, která v Česku zaměstnává 2 600 lidí přímo a další 4 000 prostřednictvím subdodavatelů, počítá s dalším růstem výroby a plánovaným rozjezdem třetí směny.

„Výsledek výroby je lepší, než byly nejoptimističtější plány,“ pochvaloval si mluvčí automobilky Petr Vaněk. Nošovický závod podle něho prakticky nevyrábí na sklad a každé auto má před zahájením výroby svého kupce. „Z toho se dá říct, že poptávka byla v roce 2010 o 70 procent vyšší než v roce 2009,“ dodal Vaněk.

Za loňské první pololetí vydělal nošovický závod zhruba 400 milionů korun. V roce 2009 byl přitom ve stejném období ve ztrátě zhruba 650 milionů.

Hyundai vyrábí v severomoravských Nošovicích hlavně rodinné hatchbacky i30 a kombíky i30cw. Těch se loni vyrobilo 130 598 kusů. Od loňska běží taky výroba menších vozů ix20 a technicky spřízněného modelu Venga sesterské automobilky Kia. Drtivá většina aut, která sjedou z výrobních linek v Nošovicích, jde na export, převážně do Německa, Velké Británie, Španělska a Francie. V Česku se prodají jen asi tři procenta produkce.

I letos chce nošovický Hyundai zvyšovat výrobu, o kolik přesně ale automobilka neuvedla. „Přesná čísla s ohledem na stále ještě neusazený trh není možné poskytnout,“ podotkl mluvčí nošovického závodu. Maximální výrobní kapacity 300 tisíc aut za rok podle něj ale závod nedosáhne. Se spuštěním třetí směny, kdy by měla automobilka zaměstnávat celkem 3 600 lidí, se počítá ve druhé polovině roku. Bude to ale záviset na realizaci některých investičních plánů. Automobilka má problém získat povolení ke stavbě druhé haly na výrobu převodovek.