Velká Motorola se rozdělila na dvě menší

New York – Americký elektronický obr Motorola se dnes oficiálně rozdělil na dva podniky. Nově vzniklá společnost Motorola Mobility se bude soustředit na výrobu mobilních telefonů a set-top boxů, zatímco zbytek svých aktivit - výrobu policejních vysílaček a snímačů čárových kódů – vyčlení firma do části Motorola Solutions. Součástí rozdělení společnosti je také prodej divize síťových zařízení firmě Nokia Siemens Networks. S akciemi obou firem se dnes začalo obchodovat na newyorské burze. Již dopoledne obě společnosti posilovaly, Motorola Mobility stoupla až o 10,1 procenta.

Rozdělením se Motorola snaží vyjít vstříc investorům, kteří doposud její aktivity považovali za velmi komplikované. Firma přišla s plánem na své rozdělení už před dvěma lety. Cílem bylo dokončit rozdělení podniku v roce 2009, ale ekonomická krize a pokračující propad prodeje mobilních telefonů Motoroly donutily firmu plán odložit.

Akcie rozdělené Motoroly rostou

Akcie Motorola Mobility stouply před polednem místního času (18:00 SEČ) o 8,1 procenta na 32,68 dolaru, když během dopoledne stouply až na 33,45 dolaru. Akcie Motorola Solutions posílily o 0,8 procenta na 37,78 dolaru. Akcionáři Motoroly získali akcie obou společností. Za každých osm svých akcií obdrželi jednu akcii Mobility a sedm akcií Solutions. Majitelé akcií Motoroly mohli začít obchodovat s akciemi nově vzniklých firem již téměř před měsícem na základě podmíněných transakcí „when issued“.

Motorola je jedním ze zakladatelů amerického elektronického průmyslu. Firma vznikla ve 30. letech minulého století původně jako výrobce rádií do automobilů. V 80. letech se pak stala průkopníkem mobilního telekomunikačního průmyslu v USA a kdysi bývala druhým největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Teď jí ale patří až sedmá pozice a prodává méně telefonů než Apple nebo RIM.

Firma se dlouhou dobu potýkala s poklesem prodeje telefonů a divize výroby mobilních telefonů byla několik let ve ztrátě. Naposledy se jí dařilo zvýšit meziročně prodej telefonů v roce 2006 díky modelu Razr. K zisku se pak divize mobilních telefonů vrátila po třech letech v letošním třetím čtvrtletí, a to díky snižování nákladů a zaměření na výrobu chytrých telefonů.

Finanční trhy
Zdroj: ČT24/cyberinvestmentguide.com