Češi nesplácí, žádostí o bankrot přibylo o 149 procent

Praha – Češi se stále častěji dostávají do finančních problémů. Ani to tak přitom neplatí o firmách, ale o fyzických osobách. Návrhů na osobní bankrot loni soudy řešily 10 559, tedy o 149 procent více než loni. Naproti tomu počet insolvenčních návrhů na firmy vzrostl jen o šest procent na 5 559. Společnost Creditreform, která insolvenční rejstřík pravidelně sleduje, připisuje nárůst návrhů na bankrot hospodářské krizi a neuváženému chování Čechů.

Češi si berou často i velmi nevýhodné půjčky. Když jim odmítnou poskytnout úvěr banky, jdou jinam. Smlouvy přitom často nečtou, a tak se mnohdy i vinou neúměrných sankcí ocitají v dluhové pasti. Zároveň ale podle Creditreformu mají lepší povědomí o možnostech, jež jim v případě platební neschopnosti skýtá insolvenční zákon. Proto žádají o osobní bankrot stále častěji.

A zároveň s tím roste i úspěšnost podaných návrhů. „Oproti roku 2009 vzrostla úspěšnost o 159 procent, což je radikální nárůst,“ upozornil jednatel Creditreformu Cyril Mores. To svědčí o tom, že se se zákonem už naučili zacházet lidé i soudci a neopakují se dřívější chyby. Dříve totiž dlužníci často špatně vyplnili přihlášku a soud jim oddlužnění zamítl. Nebo sám soudce stanovil vysokou zálohu, kterou si předlužený člověk nemohl dovolit.

Úspory státu bankrotům přidají

Vzhledem k vysokému zadlužení domácností předpokládá Creditreform v roce 2011 další růst insolvenčních návrhů u spotřebitelů. Dalším faktorem s vlivem na růst osobních bankrotů jsou avizované vládní škrty, které se projeví snižováním počtu státních zaměstnanců a jejich platů, zrušením nebo snížením některých sociálních dávek, ale zřejmě i snižováním počtu zaměstnanců v některých odvětvích. Počet osobních bankrotů tak může až o polovinu překročit úroveň roku 2010, odhaduje Creditreform.

Do insolvence se v roce 2011 dostane také o něco více firem než letos. Creditreform nicméně předpokládá jen mírný nárůst jejich počtu – mezi 4 až 7 procenty. Důvodem bude snížení počtu státních zakázek v rámci plánovaných úsporných opatření. Toto bude mít dopad zejména do odvětví stavebnictví a navazujících odvětví, například výrobu stavebních hmot, výrobu plastových výrobků apod.

Letos nejvíce firem, které se ocitly v insolvenci, pocházelo z odvětví těžby, chemického průmyslu, výroby plastů a telekomunikačních a poštovních služeb. Výrazný nárůst bankrotů zaznamenaly také obory dopravy a nakladatelství. Nejvíce přitom krachovaly společnosti sídlící v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně náchylné k bankrotu byly firmy ze Středočeského kraje.

Peníze
Zdroj: ČTK