Čína brzy převálcuje USA v disciplíně jaderná energetika

Peking – Číně už to nebude trvat ani patnáct let a bude se pyšnit větším počtem jaderných reaktorů než dosud vedoucí Spojené státy americké. Její obrovský trh totiž láká všechny světové firmy v oboru. Velkou elektrárnu tam chystá stavět americký Westinghouse s japonskou Toshibou. Ani čeští výrobci však nezůstanou pozadu.

Jaderná energetika nabrala v Číně nebývalé tempo. Nyní v Číně funguje třináct jaderných reaktorů. Nebude to dlouho trvat a dalších 26 jich bude dokončeno. Již nyní Peking plánuje dalších téměř 160. „V podstatě převzali západní technologie, které vylepšili, a můžeme říct, že v dnešní době je ta technologie srovnatelná se západní, co se týká bezpečnosti, kvality, účinnosti,“ tvrdí Dušan Kobylka z Katedry jaderných reaktorů ČVUT.

Ani Česko nemůže při masivní výstavbě nových elektráren v Číně chybět. Chomutovská pobočka švédské firmy Sandvik totiž získala v Číně velkou zakázku na výrobu trubek. Již nyní kvůli tomu staví novou halu. „První trubky bychom měli začít vyrábět v roce 2012 - přibližně v polovině, a v průběhu dvou až tří let bychom měli dodat tuto velkou zakázku,“ plánuje produktový manažer společnosti Sandvik Chomutov Martin Petr. 

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Jadernými velmocemi budou brzy i Indie a Rusko

Thomas Epron z Arevy:

„Je to jeden z největších trhů pro výrobce jaderných zařízení. Poptávka po další energii je v Číně obrovská, a právě jádro může být odpovědí na otázku, odkud v budoucnu brát elektřinu.“

Za zhruba dvanáct miliard korun budou nový reaktor v Číně stavět Westinghouse a Toshiba. Dva velké projekty rozjel i jeden z konkurentů Westinghouse na dostavbu Temelína - francouzská Areva. Podobný jaderný rozmach zažívají i Indie nebo Rusko. Naopak dech ztrácejí jak Spojené Státy, tak Evropa.

Číňané
Zdroj: ČT24