Kocourek: Česko musí kvůli konkurenci postupně přejít z těžkého na lehký průmysl

Praha – Pokud chce Česko zvýšit svou konkurenceschopnost v porovnání s ostatními zeměmi, musí se postupně proměnit zaměření produkce z těžkého na lehký průmysl – tedy obory s vysokou přidanou hodnotou. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Tento plán má být také součástí strategie konkurenceschopnosti, kterou chce ministerstvo předložit zhruba v polovině roku.

„V první fázi musíme překlopit českou ekonomiku k jinému typu produkce, ke zvýšení produkce s vysokou přidanou hodnotu. Na to musíme věnovat peníze na vědu, výzkum a inovace. A až se to podaří, tak budeme potřebovat, aby se zboží prodalo v zahraničí,“ uvedl Kocourek. 

Do konce ledna chce ministerstvo analýzu konkurenceschopnosti předložit vládě. „Následně bude třeba určit, kam chceme během 10 až 20 let směřovat a způsoby, jak toho dosáhnout,“ uvedl Kocourek. Součástí připravované strategie bude podle dřívějších informací i nová exportní strategie na období 2011 až 2016. 

Kocourek také v Otázkách upozornil, že se Česko loni v žebříčku konkurenceschopnosti propadlo. Z mezinárodních studií vyplývá, že nejvíc zaostáváme v úrovni institucí, tedy fungování byrokracie, vlivu korupce a netransparentnosti rozhodování. Naopak špatně si země prý nevede ve schopnosti inovovat. 

Podle stínového ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD) se také musí zlepšit ekonomická diplomacie Česka. Podle něj totiž v posledních dvaceti letech nefungovala spolupráce mezi ministerstvy průmyslu a zahraničí. Právě ekonomická diplomacie by měla zajistit lepší odbyt pro české výrobky i na vzdálených trzích.

Vydáno pod