ČSTV situaci v Sazce neřeší, Vítek skupuje pohledávky

Praha – Ministrovi školství Josefu Dobešovi se nelíbí pasivita Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Ten vlastní 68 procent akcií Sazky. Kvůli krizi, se kterou se největší loterijní společnost v zemi potýká, nechodí do českého sportu jedna miliarda korun. Vyzval taky výkonný výbor Svazu k radikální změně. Podle něj je potřeba svolat valnou hromadu ČSTV a zvážit, jestli by neměla zvolit nové vedení, případně přivést strategického partnera pro Sazku. Situace kolem Sazky se přitom ještě více komplikuje. Finanční skupina J&T totiž prodala podnikateli Radovanovi Vítkovi půlmiliardovou pohledávku. Ten však Sazce vyhrožuje, že ji po 17. lednu pošle do insolvence.

Svazy by se vedením Sazky řídit neměly

Situace mezi Sazkou, kterou do problémů dostaly vysoké splátky za výstavbu vysočanské O2 areny, a jejími akcionáři, je podle ministra Dobeše opačná, než má být. Sportovní svazy podle něj dělají to, co jim nařídí vedení Sazky. Podle Dobeše by tak měly nastat ve vedení ČSTV personální změny.

Ministr školství Josef Dobeš:

"Já těm svazům vybojovávám státní peníze, což jsem udělal, a z druhé strany se s nimi snažím najít cestu z toho, aby ten poměrně důležitý finanční zdroj opět začal fungovat, myslím Sazku. Ale rozhodně jim nemíním hovořit do toho, kdo by měl být ve vedení ČSTV. Já teď velmi silně kritizuji pasivitu vedení ČSTV v této celé situaci."

„Realita je naprosto opačná. Majoritní akcionář Český svaz tělesné výchovy se prostřednictvím svých zástupců ve statutárních orgánech Sazky velice intenzivně podílí na způsobu řešení. My preferujeme to, aby Sazka zůstala v rukách českého sportu, respektive současných akcionářů,“ odmítá předseda ČSTV Pavel Kořan Dobešova slova.

Problémem českého sportu je podle Dobeše narušení vícezdrojového financování. Kromě státní podpory, která se pro letošní rok skládá z 1,9 miliardy korun od ministerstva školství, a mimořádné dotace ve výši 270 milionů korun, kterou uvolnilo ministerstvo financí, mají sportovci příjmy především od soukromých sponzorů. „V době ekonomické krize ale tato podpora klesá,“ uvedl ministr. „Zejména nám ale odpadl velmi silný sloup pro financování, a to jsou peníze ze Sazky, jedna miliarda korun prostě nechodí do českého sportu,“ posteskl si Dobeš.

J&T prý prodala podnikateli Vítkovi půlmilliardový dluh Sazky

Situace kolem Sazky se přitom ještě více komplikuje. Finanční skupina J&T totiž prodala podnikateli Radovanovi Vítkovi půlmiliardovou pohledávku, kterou držela za sázkovou společností Sazka. Napsal to dnes server Lidovky.cz s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Prodej dluhu, který je z poloviny po splatnosti, se podle zdroje uskutečnil v úterý. Vítek tak spolu s dluhy Sazky, které získal od Raiffeisenbank a Komerční banky, drží pohledávky za téměř 1,5 miliardy korun.

Vítek před časem uvedl, že pokud Sazka nesplatí dluhy do 17. ledna, podá na ni insolvenční návrh. „Je v zájmu akcionářů i věřitelů, aby Sazka fungovala a generovala co největší zisk, ne aby svou ztrátu ještě prohlubovala. Současný management Sazky prokázal svou neschopnost společnost řídit a měl by odejít. Jen v takovém případě se dá najít schůdné řešení celé situace,“ řekl Vítek.

Další odpovědi o budoucnosti Sazky možná přinese středeční schůze

Mimořádná schůze výkonného výboru ČSTV, největšího akcionáře Sazky, se koná ve středu. Bude se na ní jednat o postoji svazu k návrhům na řešení situace společnosti. Dobeš vidí středeční schůzi ČSTV jako klíčovou. „Český sport může jít definitivně do propasti, nebo se může objevit výhled, že to může být svítání pro český sport,“ řekl ministr a vyzval svazy k odvaze pro radikální změnu.

Podle Kořana ve středu výbor bude trvat na dvou bodech. Jedním je udržet Sazku ve vlastnictví subjektů, které organizují český sport, druhým potom nenarušit podmínky vyplývající z dluhopisové dokumentace. Odvolání generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka se však konat nebude. Dnes si totiž ČSTV na celostátní poradě zástupců regionů odhlasovalo, že vyjádří podporu jak vedení Sazky, tak krokům, které má management v plánu.

Vítek má ale vlastní plány

Vítek mezitím připravuje plán restrukturalizace a fungování firmy. Chce navrhnout způsob oddlužení Sazky a vyrovnání všech jejích závazků i nový způsob financování českého sportu. Nabídku finanční pomoci dostali akcionáři Sazky i od dalších společností.

Vydáno pod