Besser chce navýšit filmové pobídky na půl miliardy

Praha – Ministr kultury Jiří Besser chce, aby šlo příští rok na podporu zahraničních filmových produkcí půl miliardy korun. Požadavek bude prosazovat během diskuze o rozpočtu na příští rok. Řeší také podporu tuzemského filmu, která závisí hlavně na budoucnosti reklamy v České televizi. Výměnou za její omezení chce ministr po soukromých stanicích, aby filmaře podporovaly dvěma procenty zisku z reklamy.

Princip je jednoduchý – stát poskytne výhodné podmínky a přitáhne zahraniční filmaře. Investuje tak do vzniku pracovních příležitostí a vlastní propagace. Česko jako dvanáctá země unie, která takto filmaře smí podporovat, teď řeší, jak jejich zájem zvýšit. Pomoci mají další miliony, Besser jich chce nabídnout pět set.

Výraznější pobídky pro velké produkce podporuje i ekonom a Besserův konzultant Michal Mejstřík. „Když hovoříme třeba o 500 milionech, tak stát na tom vydělá 700 milionů,“ uvedl Mejstřík v dnešních Otázkách Václava Moravce. Podle odborníků filmaře odrazuje mimo jiné nejistota spojená se současným systémem pobídek, která omezuje jejich schopnost plánovat na delší čas dopředu. Ministr Besser chce o změně systému jednat s šéfem financí Miroslavem Kalouskem.

Domácí filmaře zaplatí soukromý sektor

Kromě pobídek musí ministr řešit taky podporu tuzemského filmu, která nyní závisí hlavně na osudu reklamy v České televizi. Besser chce, aby výměnou za její omezení přispívaly na český film soukromé televize, a to dvěma procenty z reklamních výnosů. Novelu, která s tím počítá, mají poslanci schvalovat v polovině července. „Pokud uzákoníme dvě procenta, tak to bude kopírovat vývoj rozpočtů těch společností, nebude to fixní částka,“ věří Besser, jehož plány podpořil v Otázkách i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Hlasitě se ale ozval hlavně konkurent dvojice největších tuzemských soukromých televizí TV Barrandov. Návrh, o kterém poslanci rozhodují, prý stanici diskriminuje, a stanice proto do fondu přispívat nechce. „Zrušením reklamy v ČT vznikne duopol Novy a Primy, který nás zlikviduje,“ varuje generální ředitelka televize Janka Vozárová. Ostatní televize shodně ujišťují, že nehledě na osud novely chtějí v podpoře české kinematografie pokračovat. Spor se tak dál točí hlavně okolo toho, v jaké výši.

TV Nova
Zdroj: ČT24/isifa/LN