Německý HDP loni stoupal nejvíce za 20 let

Berlín – Českým vývozcům přichází ze sousedního Německa příznivé zprávy. Země, do které putuje 35 procent veškerého exportu z ČR, totiž loni zaznamenala nejprudší nárůst ekonomiky od roku 1991. Loňské tempo růstu v Německu bylo v souladu s očekáváním analytiků. „Čísla nejsou žádným velkým překvapením,“ uvedl ekonom Gerd Hassel ze společnosti BHF Bank. „Německo je na dobré cestě,“ dodal. Podle spolkového statistického úřadu se německý HDP předloni propadl o 4,7 procenta, což je nejhorší výsledek od druhé světové války. Německá ekonomika podle všeho bude pokračovat v růstu také v letošním roce, ačkoli pomalejším tempem než loni.

Silný růst německé ekonomiky české hospodářství loni výrazně podpořil. Tuzemský export se zvýšil ve stálých cenách až o 14 procent a nebýt rekordního boomu v Německu, byl by o několik procentních bodů nižší. Důležité podle něj bylo to, že se v Německu dařilo exportu, protože právě to umí česká ekonomika díky subdodávkám německým exportérům využít. S určitou podporou z Německa může česká ekonomika počítat i letos, byť se stimul tomu loňskému nevyrovná, dodal.

Statistický úřad nicméně oznámil, že rozpočtový deficit německého veřejného sektoru loni stoupl na 3,5 procenta HDP z předloňských tří procent. Nárůst schodku byl podle agentury Reuters o něco výraznější, než očekávali analytici. „Veřejná spotřeba se velmi výrazně zvýšila kvůli rozpočtovým stimulačním programům,“ řekl Hassel.