Brusel tlačí země EU ke zvyšování daní a reformě penzí

Brusel – Evropská komise namíchala svůj protikrizový koktejl. V dokumentu, který dnes její zástupci představili veřejnosti, stanovila deset priorit, jež mají povzbudit růst členských zemí. Za nezbytnou považuje například mobilizaci trhu práce, urychlenou implementaci penzijních reforem a pomoci k oživení by podle ní mělo i důslednější využívání potenciálu jednotného trhu. Některé členské státy se pak při nápravě svých veřejných financí neobejdou bez zvyšování daní.

Členové Evropské unie by podle komise měli přistoupit k nezbytným krokům reformující jejich penzijní systémy. Například státy, které tak ještě neučinily, by měly zvýšit věk odchodu do důchodu a propojit ho s očekávanou délkou dožití.

Některé státy pak budou muset v rámci fiskální konsolidace zvýšit daně. Prorůstovější podle komise přitom je spíše navýšení nepřímých než přímých daní. Brusel by rovněž upřednostnil rozšíření daňového základu před navýšením daňových sazeb. Konkrétní země, kde bude zvyšování daní nezbytné, nicméně komise nezmiňuje.

Kvůli krizi by státy unie měly zvážit také změny systému minimální mzdy. To by mělo umožnit snadnější najímání nových pracovníků. Užitečné by podle komise byly třeba nižší minimální platy pro mladé, což by jim dalo víc příležitostí najít si práci a získat zkušenosti.

Členové EU musí lépe koordinovat svá hospodářství

Dnešní zpráva je první svého druhu, v níž komise hodnotí hospodářský stav a výhled růstu unie. Doporučení by měly schválit členské státy. A pak by společně s komisí měly vůbec poprvé v historii společně projednávat makroekonomickou stabilitu, strukturální reformy a opatření na podporu růstu, podotkla také komise v dnešním prohlášení.

„Chystáme se vytvořit nové prostředí a rozhodujícím způsobem zlepšit způsob řízení a koordinace našich vzájemně provázaných hospodářství,“ prohlásil v souvislosti s tím předseda Evropské komisé José Manuel Barroso. Po lepší koordinaci nejen na poli hospodářské, ale i politickém dnes volala také německá kancléřka Angela Merkelová. Podlé té je zlepšení spolupráce nezbytné pro posílení stability jednotné evropské měny.