Exekuce na dávky ano, ale ne na celé

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) prosazuje, aby exekutoři mohli zabavovat dlužníkům i sociální dávky. Že by se neplatiči ocitli zcela bez prostředků, se ale nikdo bát nemusí. Návrh zákona, který ministr chystá a který exekuci sociálních dávek zavádí, počítá s tím, že by jim zůstalo nezabavitelné minimum. To teď činí dvojnásobek minima životního.

Pravomoce exekutorů rostou, a nyní tak můžou zabavovat i mzdu či důchod. K sociálním dávkám však zatím přístup nemají. Jejich pravomoc má změnit zákon, který se chystá na ministerstvu práce a sociálních věcí. „Je potřeba sjednotit možnost postižení exekucí u všech různých příjmů. A pokud dnes podléhá exekuci mzda i starobní a invalidní důchod, tak je velmi nesprávné, že dávky ze státní podpory exekucím nepodléhají,“ vysvětlil chystané změny šéf resortu práce a sociálních věcí.

Exekutor by mohl podle Drábka sáhnout na veškeré dávky, které se vyplácejí pravidelně a opakovaně. O část příjmů by tak mohli přijít třeba i matky a otcové na rodičovské dovolené. Ministr tvrdí, že by se tím zvýšila motivace nastoupit do práce. V současné době totiž lidé, kterým hrozí exekuce, zůstanou doma. Mzdu jim totiž exekutor vzít může, ale podporu od státu ne.

Neplatiči dluhů na sociálních dávkách se nemusí bát (zdroj: ČT24)

Jaromír Drábek, ministr práce

„Není to tak, že by těm lidem byl sebrán veškerý majetek nebo veškeré dávky do poslední koruny. I u těch sociálních dávek je tam navrhováno nezabavitelné minimum.“

O veškeré peníze by ale dlužníci přijít neměli. Hříšníkům musejí exekutoři podle návrhu, který půjde na vládu v průběhu března, ponechat přibližně 6 200 korun. Podle současné právní úpravy nemůže exekutor dlužníkům kromě dávek zabavit také například snubní prsteny, léky a zdravotnické pomůcky, sáhnout ale nesmí ani na běžné oblečení a obuv.

Se zabavováním sociálních dávek neplatičům přitom už exekutoři zkušenost mají, když takto činili ve městě Chomutov. Proti praxi se ale postavil ombudsman i vládní zmocněnec pro lidská práva.