Španělsku i Itálii se podařilo bez problémů udat dluhopisy

Madrid/Řím - Společná evropská měna má za sebou další test důvěry. Po úspěšném prodeji dluhopisů Portugalska dnes svoje cenné papíry nabídly investorům Španělsko a Itálie. Obě země přitom patří mezi ohrožené státy eurozóny, i tak se jim podařilo dluhopisy bez větších problémů prodat. Například poptávka po španělských dluhopisech více než dvakrát převýšila celkový nabízený objem, Madrid ovšem zaplatí mnohem vyšší úrok než při minulé aukci loni v listopadu. Kurz eura zareagoval poměrně silným růstem.

Středeční portugalská zkušenost byla pro Španělsko i Itálii dobré znamení. Na druhou stranu jsou tyto ekonomiky podstatně větší a pro eurozónu významnější. Tomu odpovídal i objem nabízených dluhopisů - celkem země prodaly dluhopisy za devět miliard eur. „Na zájmu o dluhopisy částečně pozitivně působí také to, že Japonsko a Čína vyjádřily zájem o nákup evropských dluhopisů,“ uvedl analytik České spořitelny Luboš Mokráš.


Španělsku se podařilo prodat dluhopisy v hodnotě tří miliard eur (více než 73 miliard korun) se splatností pět let. Jejich průměrný výnos je 4,5 procenta. Jedná se o jeden procentní bod více než při posledním prodeji na začátku listopadu. „Španělskou opci je možné označit za relativní úspěch, protože se poměrně zvýšila výrazně poptávka,“ dodává Mokráš.

Dluhopisy už prodala i Itálie. Jejich celková hodnota dosáhla podle plánu šesti miliard eur. Dluhopisy se splatností k roku 2015 mají průměrný výnos 3,7 procenta, k roku 2026 pak lehce přes pět procent.

Eurodluhopisy (zdroj: ČT24)

Euro dluhopisy posílily

Společná evropská měna na výsledek aukce státních dluhopisů zareagovala nárůstem k dolaru o zhruba čtvrt procenta na 1,3170 dolaru. Dostala se tak na denní maximum. S dalším větším růstem analytici zatím nepočítají, protože trh už započítal do kurzů většinu dobrých zpráv. Část ekonomů upozorňuje, že reakce trhů je i tak přehnaná, protože eurozóna své problémy zdaleka nevyřešila. Je proto podle nich možné očekávat další zvýšené napětí.

Příznivý výsledek by podle agentury Reuters mohl naznačovat, že na trhu se zvyšuje důvěra v kroky evropských vlád, které se snaží krizi kolem státních dluhů mírnit a chystají několik nových opatření. Významný vliv by ale mohly mít rovněž zprávy, že o Evropu a její společnou měnu mají čím dál větší zájem centrální banky v Asii.



Nárůst úroků přitom loni donutil Řeky a Iry požádat o mezinárodní pomoc. Za nejslabší zemi teď trhy považují Portugalsko. Díky úspěšnému prodeji státních dluhopisů ale Lisabon o mezinárodní pomoc žádat nemusí.

  • Španělské dluhopisy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224249.jpg
  • Mapa zemí eurozóny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2193/219269.jpg