Stropy pojistného musí klesnout, shodla se tripartita

Praha - Vláda, zaměstnavatelé i odbory se shodli na tom, že by stropy sociálního pojistného měly být nižší než současný šestinásobek průměrného měsíčního platu. Nad tím, kolik by to mělo nově být, už ale shoda nepanuje. Zaměstnavatelé a odboráři by je rádi viděli na čtyřnásobku průměrného výdělku, návrh ministerstva práce a sociálních věcí ale počítá s trojnásobkem. Zvolením vyšších stropů by stát podle odborářů ušetřil šest miliard korun ročně.

„Zaměstnavatelé a odbory dali vládě najevo, že jsou pro to, aby to byl čtyřnásobek, a ne trojnásobek, a aby ušetřené peníze zůstaly v systému,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Otázka stropů pojistného se dostala do kurzu v souvislosti s nálezem Ústavního soudu, který nařizuje zavedení lepšího náhradového poměru důchodů k platům u vysokopříjmových skupin obyvatelstva. Na úpravu systému dal soud státu čas do konce září letošního roku.

Důchodová reforma zůstává nedořešena

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Tripartita se na svém dnešním jednání zabývala také penzijní reformou. Sjednotit názory tří zúčastněných stran se nicméně nepodařilo. Rozpor panuje například v otázce snížení odvodů. Návrh Bezděkovy komise i například návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) počítá s tím, že by měly klesnout o pět procentních bodů na 23 procent. Odbory se staví zcela proti snížení a zaměstnavatelé preferují pokles o tři procentní body. Výsledná výše odvodů by tedy podle zaměstnavatelů měla být 25 procent.

Odbory se dále staví také proti tomu, aby si část prostředků, které lidé nyní odvádějí státu, nově ukládali na individuální účty spravované soukromými společnostmi. Funkci druhého pilíře by podle nich mohlo plnit současné penzijní připojištění, ale podstatně reformované.

Kromě toho navrhují, aby lidé odváděli na individuální účty nad rámec pojistného tři až devět procent superhrubé mzdy a stát jim odstupňovaně přispíval jedním až třemi procenty. Tento návrh je podle odborářů pro státní rozpočet nejméně nákladný ze všech předložených. „Jakékoliv vyvedení ze systému znamená u každého procenta 12 miliard korun ze státního rozpočtu,“ řekl k tomu předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula.

„Politická diskuse o řešení důchodové reformy není zdaleka uzavřena,“ dodal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Návrh odborů zatím odmítl komentovat s tím, že je nutné projednat výhody a rizika jednotlivých variant. Tripartita by se pak měla nad důchodovou reformou znovu sejít 17. února.

Josef Středula
Zdroj: Michal Doležal/ČTK