Unijní inflace v prosinci opět povyrostla

Brusel – Roční inflace v eurozóně v prosinci činila 2,2 procenta, zatímco v listopadu to bylo 1,9 procenta. V celé Evropské unii inflace stoupla z listopadových 2,3 procenta na prosincových 2,6 procenta. V konečné zprávě o vývoji harmonizovaného indexu spotřebitelských cen o tom dnes informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

Ještě před rokem činila v prosinci meziroční inflace v eurozóně téměř polovinu, tedy 0,9 procenta. V celé evropské sedmadvacítce potom dosáhla 1,5 procenta. Nejnižší míru meziroční inflace v prosinci hlásí statistici ze Slovenska (1,3 procenta). Na druhé straně škály je Rumunsko se 7,9procentní inflací. V České republice podle Eurostatu činil růst cen 2,3 procenta.

Za nárůstem inflace v eurozóně i v EU je možné hledat například vyšší ceny pohonných hmot či potravin.

Po odečtení kolísavých cen potravin a energií inflace v eurozóně v prosinci meziměsíčně činila 0,4 procenta a 1,1 procenta meziročně. To znamená, že zůstala na říjnových a listopadových hodnotách. Evropská centrální banka chce držet růst cen pod či blízko hranice dvou procent z dlouhodobého pohledu.

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat