BP a Rosněfť se pustí na Arktidu

Londýn - Společnost BP a ruská energetická firma Rosněfť podepsaly dohodu o společném využití potenciálně obrovských nalezišť ropy a plynu v ruské části Arktického oceánu. Největší ruský producent ropy zároveň převezme pět procent akcií BP v tržní hodnotě 7,8 miliardy dolarů (142 miliard korun), opačným směrem půjde 9,5 procenta akcií. Jde o první kontrakt, který společnost uzavřela od katastrofálního výbuchu ropné plošiny v Mexickém zálivu a úniku ropy, který ji stál miliardy dolarů. BP pokládá spolupráci s Rosněftěm za obrat k lepšímu, přestože mezinárodní investoři hodnotí ruské podnikatelské prostředí jako nepříliš průhledné.

Spolupráce v průzkumu se má týkat rozlehlých oblastí Karského moře, kam dosud zahraniční firmy neměly přístup a které podle BP mohou obsahovat miliardy barelů ropy a miliardy krychlových metrů plynu. Oba podniky mají v úmyslu společně hledat ropu a zemní plyn v oblastech ruské Arktidy, které byly dosud výhradní doménou ruských těžařů.

Dohoda završuje oživení vztahů mezi Moskvou a BP, která ve Spojených státech, na svém předním trhu, upadla kvůli loňskému rekordnímu úniku ropy z vrtu v Mexickém zálivu v nemilost. Ještě v roce 2008 byl nynější generální ředitel BP Bob Dudley nucen z Ruska odejít po střetu akcionářů v ruském společném podniku TNK-BP. Nyní jej spolu s šéfem Rosněfti a místopředsedou ruské vlády Igorem Sečinem přijal v pátek ve své moskevské rezidenci premiér Vladimir Putin.

Zájem o arktickou ropu (zdroj: ČT24)

Rusko bylo už dříve klíčovou součástí globálních operací BP a nyní bude ještě důležitější. Loni ruské aktivity zajišťovaly BP čtvrtinu jejích ropných rezerv.

Vydáno pod