Vítek: Sazka půjde do insolvence, šéfují jí diletanti

Praha – Aféru zvanou Sazka dnes čeká nový posun. Další krok se totiž chystá podniknout její největší věřitel Radovan Vítek. Ten chce na největší českou loterijní společnost u Městského soudu v Praze podat v pondělí v deset hodin návrh na insolvenci. V neděli to potvrdil v Otázkách Václava Moravce. Vítek postupně skoupil pohledávky společnosti za téměř 1,5 miliardy korun. Sazka ale oprávněnost jeho nároků neuznává. Podle generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka jde o „šikanózní návrh“. Sazka se proto bude soudit.

Podání návrhu nic nezabrání. Dlužník podle Vítka dostatečně neinicioval jednání, podnikatel tak prý nemá jinou možnost. Insolvence přitom bude pro Sazku velmi nevýhodná. Podle insolvenčního zákona totiž řídí restrukturalizaci věřitelé. Vítek přitom podle svých tvrzení drží majoritu pohledávek. Restrukturalizaci, kterou Sazce prý nabízel i bez insolvenčního řízení, tedy nakonec bude stejně šéfovat on.

Restrukturalizace, kterou navrhuje Vítek:

„Vyemitování nových akcií v objemu zhruba těch deseti miliard, což jsou závazky společnosti. A z věřitelů se stanou akcionáři. Tím ale sportovní svazy skončí. Sazka už nebude jejich. Proto jsem si myslel, že v průběhu těch třiceti dní, které předcházely dnešnímu dni, se mnou někdo bude vážně diskutovat, ale to se nestalo.“

To je ale varianta, kterou si dva největší akcionáři Sazky nepřejí. Český svaz tělesné výchovy i Sokol si v uplynulém týdnu odhlasovaly, že preferují nabídky investorů, kteří nežádají za svou finanční injekci podíl ve společnosti. Pokud se ale vyplní Vítkovo proroctví, stane se přesný opak.

Kyperský bezdomovec návrh nepodá

Hušák se zmínil o tom, že jistě insolvenční návrh podá kyperský bezdomovec, aby bylo řízení co nejméně průhledné. To ale Vítek dnes v pořadu popřel. „Abych ho neiritoval, abych mu to usnadnil, aby tam neměl cizí prvek, může to být česká firma,“ řekl. Návrh tedy Vítek podá prostřednictvím firmy Moranda, která pohledávky Sazky odkoupila od Komerční banky.

Podle Hušáka Sazka právně ani ekonomicky v insolvenční situaci není. „Nepřátelská převzetí společností vždycky fungují v okamžiku, kdy ta společnost za něco stojí,“ dodává šéf Sazky a podepírá svoje tvrzení hospodářskými výsledky společnosti za loňský rok. Ty ale podle Vítka nejsou vůbec reálné. Sazka sice vykazuje každoročně více než miliardový zisk, podnikatel ale tvrdí, že toho dosahuje účetními operacemi. Zisky z loterijní produkce prý naopak prudce klesají.

Za pravdu dává Vítkovi i čin mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's. Ta totiž v minulém týdnu snížila rating dlouhodobých závazků společnosti na nejnižší stupeň D. Agentura tak investorům vzkazuje, že Sazka není nadále schopna splácet své dluhy.

Sazka tak podle Vítka má zápornou hodnotu. Hušák sice tvrdí, že její aktiva činí 15 miliard korun, toto tvrzení však předpokládá, že cena O2 areny dosahuje 9 miliard. Zájemci za ni ale nabízejí pouhé dvě miliardy korun. Skutečná hodnota Sazky se tak může pohybovat až na hranici osmi miliard korun. To znamená, že její aktiva nepokrývají ani její závazky. Ty dosahují 10,5 miliardy. Vítkova slova podpírá i fakt, že ostatní zájemci o Sazku, kterými jsou Penta, Synot a Martin Ulčák, nabízejí společnosti dvě až tři miliardy korun ihned.

Podle mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda Sazka není předlužená a je to připravena prokázat u soudu. „Podnikatel Vítek zjevně nemá přesné informace o situaci a hospodaření Sazky. Například pokud mluví o 15 miliardách korun a má tím na mysli tržní ocenění koncernu Sazka s tím, že jeho podstatnou část tvoří O2 arena, tak to není pravda. Arena v tržním ocenění společnosti Sazka vůbec nefiguruje, jelikož Sazka arenu nevlastní,“ uvedl Zikmund.

Jenže od největšího akcionáře, tedy Českého svazu tělesné výchovy, se ozývají znepokojené hlasy. Svaz tedy chce prosadit svolání mimořádné valné hromady. „Nechal jsem si udělat analýzu toho, co je šikanózní insolvence nebo insolvenční návrh, a já to za šikanózní rozhodně nepovažuji. Je tady reálný vlastník pohledávek, a to je to podstatné,“ tvrdí šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Vítka nakupování pohledávek baví, Hušák je ale diletant

Vítkova odpověď na otázku, zda mu leží na srdci financování českého sportu:

„Když bude Sazka řízená touto skupinou diletantů, která ji řídí, tak dříve nebo později zkrachuje. Já jsem tuto situaci nezpůsobil.“

Pro podnikatele je skupování pohledávek zábavou. Na otázku, proč si vybral Sazku, řekl, že ho to baví, byla to prý zajímavá nabídka a výzva. „Já jsem četl noviny někdy v průběhu podzimu a tam Raiffeisen avizovala, že bude prodávat tuto pohledávku nebo že o tom uvažuje, tak jsem jí poslal nabídku a vyhrál jsem výběrové řízení,“ vysvětluje Vítek.

Hušákovi ale nedají spát zdroje, ze kterých Vítek pohledávky nakoupil. Při tiskové konferenci poukázal na nejasný původ jeho finančních prostředků. „Pan Hušák je mistr klamu. On je dobře proškolený agent státní bezpečnosti a jeho první strategie, když mu dojdou argumenty, je zdiskreditovat soupeře,“ prohlásil o šéfovi Sazky Vítek. „Pan Hušák se snaží zdiskreditovat každého, kdo se mu nehodí do krámu,“ dodal.