V oběhu bylo v roce 2010 o 45 milionů víc bankovek a mincí

Praha - V České republice bylo ke konci roku 2010 v oběhu přes dvě miliardy bankovek a mincí. Ve srovnání s rokem předchozím jde o nárůst asi o 45 milionů kusů. Stoupla přitom i hodnota peněz v oběhu, a to asi o pět miliard korun. Nemalou část peněz v oběhu ale tvoří i mince a bankovky, které už řadu let neplatí.

Nejvíc ze všech bankovek je tisícikorun, téměř 123 milionů. V těsném závěsu se drží dvoutisícovky,těch je skoro 56 milionů, což je asi o šest milionů víc než předloni. Mezi mincemi vládou koruny a dvoukoruny. Obecně tu platí, že čím nižší hodnota, tím víc kusů v oběhu. Míň je mezi lidmi taky pětitisícovek, dvoustovek a padesátikorun.

Ražba mincí je levnější než výroba bankovek a mají delší životnost. Ke konci roku se tak počet papírových padesátikorun snížil na 16,5 milionu z předchozích 25 milionů. Naopak počet mincí ve stejné nominální hodnotě stoupl na necelých 63 milionů z původních 47 milionů kusů na konci roku 2009.

Do statistik, které vede Česká národní banka, se započítávají například i už neplatné padesátníky, celkem v hodnotě asi 183 milionů. Neplatí přitom od září roku 2008. Nejinak je tomu ale i u desetníků a dvacetníků, které neplatí už víc než šest let a přesto jich je mezi lidmi víc než miliarda. Stejně tak papírové dvacetikoruny, v oběhu jich zůstává na pět milionů v celkové hodnotě asi sta milionů korun.