Zemědělci: Budou nám nutit německé maso, nechtějme ho!

Praha/Pardubice/Berlín - Svaz chovatelů prasat se obává toho, že se do Česka bude vozit za dumpingové ceny maso, které v Německu nikdo nebude chtít kvůli obavám z dioxinů. Společně s agrární komorou proto vyzývá masokombináty a jatka, aby si chránily své dobré jméno i budoucnost a maso z Německa nekupovaly. Zároveň zamědělci chtějí na půdě Evropské unie prosadit značení masných výrobků podle země původu. S dalšími požadavky se pak obracejí na vládu. Chtějí zejména, aby prosadila přesnou evidenci dovážených čerstvých potravin.

„Maso, které nikdo v Německu nebude chtít, bude nutné exportovat jinam a obávám se, že my budeme tím pojistným ventilem,“ vyjádřil své obavy ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal. V minulých týdnech se celkem jednalo asi o čtyři a půl tuny vepřového. Do prodeje se ale nedostalo všechno, veterinářům se povedlo asi pětinu masa zadržet. V Německu se do prodeje dostala kontaminovaná vejce.

Jan Veleba, prezident agrární komory:

„Na začátku je 3 tisíce tun kontaminovaného tuku a na konci je 50 tisíc tun vepřového masa.“

Video Reportáž Veroniky Markové a Evy Pláničkové
video

Reportáž Veroniky Markové a Evy Pláničkové

Do Česka se v současnosti dováží 45 až 50 procent vepřového masa, polovinu tohoto dovozu přitom tvoří německé produkty, jak potvrdil Stibal: „Zhruba každé čtvrté kilo, které u nás zkonzumujeme, pochází z Německa.“ Podle ředitele svazu chovatelů prasat se dá předpokládat že dopad německého nebezpečí na české chovy bude také obrovský. „Jsme v tom nevinně, ale je nám to málo platné,“ dodává.

Svaz chovatelů prasat společně s agrární komorou nyní vyzývá masokombináty a jatka, aby dovoz z Německa omezovaly, a chránily tak spotřebitele i samy sebe. „Pošleme dopis všem významným jatkám a masokombinátům v České republice, aby si chránily své dobré jméno a nedovážely za tohoto stavu maso z Německa, aby u nich zvítězil rozum a aby přemýšleli o své budoucnosti,“ zdůraznil Veleba, který se obává toho, že levné německé dovozy zlikvidují české chovatele prasat.

Podle agrární komory není současná dioxinová kauza prvním případem, kdy se kvůli dováženým potravinám snížila potravinová bezpečnost českých spotřebitelů. „Současný problém s dioxiny není první. Musím říct, že jsme si díky dováženým komponentům – masokostní moučka – před lety dovezli úspěšně BSE,“ upozornila ředitelka Okresní agrární komory Chrudim Vanda Rektorisová.

Veterinární správa: Češi se kontaminovaného masa bát nemusí

Josef Duben, mluvčí veterinární správy:

„Kdyby existoval reálný problém z Německa, Evropská komise by přijala restriktivní opatření.“

České úřady ale obavu zemědělců z kontaminovaného masa nesdílí. Maso se sice dostalo i do Česka, spotřebitele ale neohrozilo. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben v rozhovoru pro Českou televizi připomněl, že se do ČR sice dostalo maso ze zamořených farem, žádné překročení limitů stanovených pro dioxin ale zatím úřady nezaznamenaly. „Už od 5. ledna odebíráme vzorky masa z potenciálně rizikových oblastí, ale dosud jsme žádné zvýšené množství dioxinu neprokázali,“ podotkl. Toto opatření považuje Státní veterinární správa za dostatečné. Českým spotřebitelům podle ní žádné nebezpečí nehrozí.

Za české dozorové orgány, na které agrární komora útočí, že nedostatečně brání české spotřebitele, se postavil i ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Podle něj jsou kontroly dostatečné, pozastavil se nicméně nad kvalitou informací, které české úřady dostávají z Německa. „Zděsilo nás, že věci, které byly monitorovány někdy v polovině prosince loňského roku, jsme oficiálně od německé strany dostali někdy na konci minulého týdne,“ podotkl Fuksa. Ministr na to upozornil už i německou stranu při setkání se saským ministrem zemědělství a ministrem životního prostředí.

Potravinová bezpečnost otázkou i pro německé ministry

Ilse Aignerová, německá ministryně zemědělství:

„Vyvodíme důsledky společně a co nejrychleji. Naším cílem jsou vyšší bezpečnostní standardy, a to v celé Evropské unii.“

O zajištění lepší potravinové bezpečnosti se dnes jednalo také v Německu, kde se sešli ministři zemědělství spolkových zemí. Dohodli se na zavedení přísnějších podmínek pro výrobce krmiv a zapojení státu do jejich kontrol. Na příště by například měly mít laboratoře, které provádějí příslušné testy, povinnost uvědomit německé úřady o nadlimitním množství dioxinu. Doposud o nich informovali pouze výrobci. Například v Česku už přitom laboratoře podobnou povinnost mají, na nebezpečí musí upozornit Státní veterinární správu.

Německo a jeho spolkové země by napříště měly také společně vyhodnocovat kontrolní standardy ve všech 16 německých regionech. Nakolik země nechají federální úřady podílet se na inspekcích, je ale zatím nejasné. Odpovědnost za ně by ale nadále měla být hlavně na spolkových zemích. Ministři zodpovědní za zemědělství rovněž souhlasili se sestavením závazného seznamu povolených látek pro krmiva a zavedením varovného systému pro dioxinem kontaminované potraviny na evropské úrovni.

Aféra kolem zvýšeného výskytu dioxinu vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům. O tom, že jeho krmiva překračují povolené limity, věděl už od března 2010, úřady ovšem neinformoval.

Z krmiva se dioxiny dostaly do masa a vajec. Na pět tisíc zavřených farem, desítky tisíc slepic skončily v ohni, stejně jako jejich vejce. Nebezpečnou látku našly německé úřady v krmivu pro zvířata prakticky po celé zemi.