ČEZ začal nabízet elektřinu a plyn také pro slovenské domácnosti

Bratislava – Polostátní energetický gigant ČEZ expanduje i na Slovensko. Tento týden totiž začal nabízet dodávky elektřiny a plynu také pro slovenské domácnosti a malé podnikatele. Ve srovnání s konkurencí jim slibuje nejméně desetiprocentní úsporu nákladů. ČEZ nabízí současně elektřinu a plyn jako jediná firma na Slovensku. Podle šéfa divize obchodu skupiny ČEZ Alana Svobody se chce český koncern v budoucnu stát největším alternativním dodavatelem energií na Slovensku.

ČEZ chce rozhýbat slovenský energetický trh

Jednatel ČEZ Slovensko Igor Nagy:

„Cílem ČEZ je atraktivní nabídkou rozhýbat rezidenční trh s energiemi na Slovensku. V prvním roce se budeme chtít v segmentu domácností a malých podnikatelů hlavně etablovat.“

Během prvního týdne společnost očekává zájem ze strany tisíce klientů. Samotná změna dodavatele energií však trvá asi tři měsíce. V případě, že klienti s podnikem podepíšou smlouvu, zavazují se od něho odebírat elektřinu nebo plyn další dva roky.

Na Slovensku dodává elektřinu trojice regionálních distribučních společností. Český koncern nejdříve vstoupil na tento trh s tím, že elektrickou energii začal nabízet pro velké průmyslové odběratele a následně ji rozšířil také pro menší firmy. Na trhu s dodávkami plynu pro domácnosti mají téměř stoprocentní podíl plynárny SPP, ze širší nabídky dodavatelů si naopak mohou vybírat průmyslové podniky. ČEZ Slovensko má necelých 320 klientů pro dodávky elektřiny a asi šest desítek zákazníků pro odběr plynu.

ČEZ je největší energetickou společností ve střední Evropě. Na Slovensku plánovala skupina společně s maďarským koncernem MOL výstavbu paroplynové elektrárny, podílet se měla také na stavbě nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.