Vojáci budou volat přes Telefónicu

Praha - Telefónica O2 bude od zítřka zajišťovat komunikační služby pro 6 000 služebních armádních telefonů a necelých 3 000 datových zařízení. Společnost vyhrála výběrové řízení, o které mělo ze začátku zájem šest dodavatelů. Smlouvu na tendr za 144 milionů korun podepisuje na čtyři roky.

Zástupci ministerstva smlouvu podepsali na období 2011 až 2015. Telefónica za to úřadu ministra Alexandra Vondry poskytne hlasové služby, mobilní internetové připojení nebo externí datová zařízení. Armáda ale měla i speciální nároky. Kromě externích datových zařízení chtěla třeba sledovat svůj vozový park pomocí GSM technologií

Obrana zakázku na služby mobilního operátora zadala v otevřeném výběrovém řízení 31. ledna. Zájemci o účast v soutěži mohli své nabídky posílat do poloviny března.

Armáda a Telefónica (zdroj: ČT24)

Zadávací dokumentaci si vyzvedlo šest poskytovatelů telefonních služeb. Podle obrany jimi byly Vodafone, Telefónica, T-Mobile, T-System, České Radiokomunikace a OptiKom CZ. Jejich nabídky hodnotila devítičlenná resortní komise, dodal Štábl.