Českomoravská stavební spořitelna žádá po ÚOHS dva miliony

Brno - Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) se domáhá po antimonopolním úřadu vyplacení zhruba dvou milionů korun. Jedná se o úroky z pokuty 20,5 milionu korun, kterou spořitelna musela zaplatit za účast v údajném kartelu o nedovolené výměně informací. Ovšem jeho existenci nakonec Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) neprokázal, jak uvedl ředitel komunikace spořitelny Rostislav Trávníček.

Antimonopolní úřad v letitém sporu se stavebními spořitelnami nejdříve pokutoval šest firem na trhu celkovou částkou 484 milionů korun. Později delikt přeformuloval na nedovolenou výměnu informací a pokutu snížil na 55 milionů. Definitivní rozhodnutí vydané koncem roku 2006 však neobstálo před soudy.

Spořitelna dostala v řízení nejvyšší pokutu

„Žádost spořitelny o zaplacení úroků z nezákonně vybrané pokuty je v současné době opětovně posuzována v druhoinstančním řízení,“ prohlásil předseda úřadu Petr Rafaj. Přitom právě Českomoravská stavební spořitelna byla pokutována nejvyšší částkou. Po úřadu proto kromě zaplacené sankce žádala zpět i úroky, což ÚOHS nejdříve zamítl. Krajský soud v Brně ale rozhodl ve prospěch spořitelny.

V současnosti ÚOHS nemá podle spořitelny už žádné opravné prostředky ani možnosti zvrátit soudní rozhodnutí, a musí tak nyní formálně ukončit řízení a zaplatit úroky. „Ty aktuálně činí cca dva miliony korun. Dosud však řízení ze strany ÚOHS ukončeno nebylo a úroky nebyly zaplaceny,“ říká Trávníček.

O zaplacení úroků z pokut žádaly kromě Českomoravské stavební spořitelny také firmy, které byly v minulosti obviněny z kartelové dohody v oblasti distribuce pohonných hmot. Soud ve všech případech rozhodl ve prospěch firem. Jestli stát zaplatí za případné další chybné rozhodnutí ÚOHS, zatím není jasné. U zmiňovaných petrochemických firem dosud není uzavřena otázka, zda kartel byl prokázán, nebo nikoliv. Případem se již zabývaly Krajský soud v Brně i NSS, aktuálně se spor znovu vrátil před antimonopolní úřad.

Vydáno pod