Znovín Znojmo koupil od Babiše Vinice Hustopeče

Znojmo – Jeden z největších výrobců vína na Moravě Znovín Znojmo výrazně posílil svou vinohradnickou základnu. Od podnikatele Andreje Babiše totiž koupil Vinice Hustopeče s.r.o., které vlastní kolem 250 hektarů vinic a v tomto směru patří k největším firmám v republice. Znovín tak svou surovinou základnu posílil několikanásobně, dosud firma sama hospodařila jen na 20 hektarech a další hrozny nakupovala od vinařů v regionu.

Poslední dva roky však byla úroda slabá, proto se vedení Znovínu rozhodlo pro akvizici. „Slibujeme si od tohoto kroku větší surovinovou jistotu pro nepříznivé roky,“ uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner.    

Dalším důvodem je rozšíření portfolia o odrůdy, které se na hustopečských vinících pěstují. Jedná se především o Frankovku, Chardonnay, Rulandské bílé a šedé nebo Ryzlink vlašský. Na Znojemsku se oproti tomu více pěstuje Sauvignon, Tramín nebo Ryzlink rýnský.   

Rozhovor s ředitelem Znovínu (zdroj: ČT24)

Znovín se specializuje na domácí trh, vína ale prodává také na Slovensko a v omezeném množství také do Kanady a Japonska. Hospodaření za rok 2009 skončilo se ziskem 15,6 milonů korun, o rok dříve zisk přesáhl 20 milionů, výnosy pak činily 278 milionů.