Vyloučená PPF odstoupila z ekologického supertendru

Praha – Z obřího tendru za několik desítek miliard korun na odstranění starých ekologických škod odstoupilo konsorcium PPF Advisory, svůj krok zdůvodnilo údajnou politizací tendru. Ministerstvo financí ovšem skupinu podnikatele Petra Kellnera stejně vyloučilo, a to už podruhé. PPF pak napadla znalecké posudky, které ji ze soutěže vyřadily, a antimonopolnímu úřadu předložila vlastní analýzu, ve které vyvracela námitky ministerstva i právě Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Ministerstvo vzalo oznámení PPF na vědomí, podle mluvčího Ondřeje Jakoba by tendr měl dál pokračovat, rozlepí se obálky s nabídkami a vláda pak rozhodne, zda nejnižší nabídku přijme, nebo se celá zakázka zruší. 

Garance na likvidaci starých škod dosahují zhruba výše 114 miliard, stát by ale nakonec mohl zaplatit výrazně méně. Podle informací tisku totiž Česká inspekce životního prostředí dokončila detailní průzkum tří stovek znečištěných lokalit a vyčíslila cenu sanací jen na 40 až 50 miliard korun. Server Aktuálně.cz nedávno uvedl, že by stát za obří zakázku na odstranění starých ekologických škod mohl zaplatit dokonce jen 25,3 až 31,7 miliardy korun. Server se přitom odvolal na důvěrný dokument ministerstva životního prostředí.   

Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo financí ale v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services ze skupiny J&T.