Dioxinový skandál vyhnal Němce do ulic

Berlín – Až 22 tisíc lidí vyšlo do ulic v německém hlavním městě na protest proti výskytu rakovinotvorných dioxinů v potravinách. Tvrdí to alespoň organizátoři akce. Střízlivější odhady hovoří o desetitisícové účasti. Dioxinový skandál způsobený kontaminovaným krmivem pobouřil spotřebitele a otřásl důvěrou v evropský systém varování před nebezpečnými potravinami. Dioxiny se totiž v potravinách vyskytovaly zřejmě už několik měsíců před zveřejněním kauzy.

„V posledních letech se směrnice týkající se životního prostředí a zvířat velmi změkčily. To je nebezpečí pro spotřebitele - jak můžeme vidět na dioxinovém skandálu - a něco, co nechtějí,“ vysvětloval důvody, které vyhnaly Němce do ulic Berlína, Reinhild Benning z německé odnože hnutí Přátelé Země.

Dioxinový skandál vypukl v Německu na přelomu roku, kdy úřady odhalily, že prasata a drůbež na jedné severoněmecké farmě dostávaly krmivo kontaminované dioxiny. Německý výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně pro technické účely, například výrobě papíru. O problému údajně věděl už od loňského března, úřady ovšem neinformoval.

Na trh se dostaly až 3 tisíce tun dioxiny kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 tisíc tun krmiva pro hospodářská zvířata. Asi 4,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového se dostalo také do Česka. Část této dodávky české dozorové orgány zajistily, její zamoření dioxiny zkoušky zatím neodhalily.

Kvůli problémům s dioxinem již dovoz masa z Německa omezily Čína, Jižní Korea nebo Maďarsko. České úřady se omezení dovozu zatím brání, tvrdí, že k němu nemohou přistoupit, pokud o něm nerozhodně Evropská komise. Například Agrární komora však k zastavení dovozu masa a vajec z Německa opakovaně vyzývá.